Spor | Konular | Kitaplar

1896 Yaz Olimpiyatları Atina

6 - 15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan ilk olimpiyat oyunlarına 14 ülkeden 241 sporcu katıldı ve 9 spor dalında 43 branşta yarıştılar. Bu ilk olimpiyatta bayan sporcular yer almadı. Oyunları Yunanistan Kralı 1. Georges açtı.

1896 Atina olimpiyatlarında oynanan sporlar
* Atletizm
* Bisiklet
* Eskrim
* Jimnastik
* Atıcılık
* Yüzme
* Tenis
* Halter
* Güreş


Atina 23 Haziran 1894 tarihinde Paris'te Fransız pedagog ve tarihçi Pierre de Coubertin tarafından düzenlenen bir kongrede oybirliği ile ev sahibi şehir olarak seçildi. Bu kongre esnasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) da kurulmuştur.

Oyunlar o tarihe kadar sunulan bir spor etkinliğinin en büyük uluslararası katılıma sahip oldu. 19. yüzyılda kullanılan tek Olimpiyat stadyumu olan Panathinaiko Stadyumu, bir spor etkinliğini seyretmek için gelen en büyük insan kalabalığı ile taştı. Yunanlılar için en büyük başarı, onların yurttaşı Spiridon Louis'in maratonu kazanması idi. En başarılı katılımcı, dört tane yarışmayı kazanan Alman güreşçi ve jimnastikçi Carl Schuhmann idi.

İlk Olimpiyatlar Yunanistanda yapıldı fakat 1900 Yaz Olimpiyatları'nın Paris'te oynanması planlandı ve 1906 Ara Olimpiyatlar hariç 108 sene sonraki 2004 Yaz Olimpiyatları'na kadar Yunanistan da olimpiyatlar oynanmadı...


1896 yılında Atina'da yapılan ilk modern Olimpiyat Oyunları'na katılmak üzere giden ünlü Türk Pehlivanı Koç Mehmet konusunda M.Sami Karayel Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan "Beden Terbiyesi ve Spor" Dergisi'nin Eylül 1939 günkü 9.sayısına ek olarak verdiği "Güreş" broşürünün 11'inci sayfasında şunları yazmaktadır.

"1896'da Atina'da yapılan ilk Olimpiyat Oyunları'na, pehlivanlarımızdan Koç Mehmet katılmaya gitmiştir. Fakat, Komite Olimpik Koç Mehmet'in güreşlere katılmasına engel olmuştur. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu o zamanlar sultan ikinci Hamid'in istibdadı altında bulunuyordu. Bu devir değil memleket haricinde, dahilinde bile spor hareketlerini yasaklamış bulunuyordu. Kayıtsız ve kuyutsuz bayram güreşine gider gibi Atina Olimpiyat Oyunları'na katılmak isteyen Koç Mehmet'i Komitenin kabul etmemesi Olimpiyat kaidelerine göre en doğru hareketti. Koç Mehmet değerli Türk pehlivanlarındandı. Memleket haricinde Paris'te güreşler yapmıştı. O zamanki nizami güreş kategorilerine göre başaltı derecesinde idi."


1 yorum

çok saolun gariii

çok saolun gariii

21.03.2012 - Ziyaretci