Spor | Konular | Kitaplar

sağlıklı yaşam

Salata Diyeti

Bu diyet beş öğünden oluşuyor. Size önereceğimiz yemeklerin öğünlerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Eğer önerdiğimizi sevmiyorsanız, mönüde yer alan başka birini tercih edebilirsiniz. Salata diyeti ayrıca hazımsızlığa da iyi geliyor.

Birinci gün
Sabah
75 gram siyah üzüm, 120 gram kavun ve yarım papayadan oluşan bir meyve salatası

Ara öğün
Bir dilim yağsız labne sürülmüş kepek ekmeği, yanında maydanoz

Öğle

Kilo vermek için 10 altın kural

Aşırı kilolarından dert yanan yaz gelmesiyle diyet ve egzersiz programı arayanlar için Dr. Özden altın kurallar

1. Streç Pantolon Giymeyin;
Giyiminiz kilo almak için bir erken uyarı sistemidir. Kotlarınıza girmek zorlaştığı zaman, tetikte olmak gerektiğini biliyorsunuz. Streç kıyafetler giyerek bilmeden kilo almanızı kolaylaştırırsınız ve böylece vücudunuzun nasıl değiştiğinden habersiz kalırsınız.

2. Kötü Kıyafetlerinizi Dolabınızda Tutmayın;
Sağlıksız kilodayken giydiğiniz kıyafetleri dolabınızda tuttuğunuzda bu size kilo verememe durumunuzda kafanızda yedek bir plan oluşturur. Bunun yerine, büyük beden pantolonlarınızdan kurtulma yolunda ilerleyin.

Saglıklı ve Dinç Yaşam için Spor Şart

Spor her insanın sağlığını koruması için büyük önem taşımaktadır. Ancak kadınlar doğum, menopoz ve anneliğin yanı sıra çalışma hayatının getirdiği stres gibi zorluklar sebebiyle erkeklere oranla daha erken yaşta yıpranıyor.
Fakat spor yapmayı hayatlarının vazgeçilmez bir parçası haline getiren kadınlar, genç yaşlarının verdiği yaşam kalitesini koruyabilmekteler.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Reyhan Çeliker, önce, spor yapmanın kadınlara sağladığı faydaları şöyle sıralıyor
- Adale kuvvetini arttırır.
- Esneklik ve dayanıklılığı arttırır.
- Kemik yoğunluğunu arttırarak kemikleri güçlendirir.
- Enerji düzeyini arttırır, daha zinde olursunuz.

Fast food Tarzı Beslenmenin Zararları

Beslenme uzmanları ayaküstü yemek yemenin, atıştırma fastfood tarzı gıda tüketiminin kalın bağırsak kanserine yol açabileceğine dikkat cekiyor. Vücut için en uygun beslenmenin lifli, posalı, sulu yemekler ile sebze ve meyvelerle sağlanabileceğini, ayaküstü ve hızlı beslenme tarzının ise birçok sağlık sorununa neden olabildigini söyleyen doktorlar, fast food beslenme şeklinin fazla kilolardan asla kurtulamama anlamına da geldiğini hatırlatıyor. Yenildikçe zamanla alışkanlık yaratan karbonhidrat ağırlıklı bu gıdalar, damar sertliği sorununa da yol açabiliyor. Pratik bir beslenme yöntemi olarak tanımlanan ve çok sayıda insan tarafından sadece bu nedenle tercih edilen fast food beslenme şekli, sağlık için hiç bir fayda içermemesiyle bilinmekte.

Vücut Geliştirmek İsteyenler için Öneriler

Sağlıklı yaşam için spor yaparken dikkat
spor konusunda çok önemli bir nokta var. Spor her zaman doğru yerde ve doğru sürede yapılmalı. Fiziksel özellikler göz önünde bulundurulmalı. Aksi takdirde spor sağlığa zararlı bir hale gelebilir.

Spor yapmaya başlarken yaşınızı göz önünde bulundurun.

20-35 yaş arasındakiler için her spor dalı uygun Fakat bu yaşlar geçildiğinde koşu, tenis gibi ağır sporlara başlamadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçmek gerekir. 20 yaşından önce de kemik gelişimi hala devam ettiğinden bu gelişimi olumsuz yönde etkileyecek futbol, ağırlık kaldırma gibi egzersizlerden kaçınmak gerekiyor.

Aerobik Egzersize Başlarken

Şayet bu tür çalışmalara yeni başlıyor iseniz, yürüyüş-hızlı yürüyüş başlanmak önerilir, bu tür aktivite haftada 5-6 kere 1 saatten az olmamak kaydıyla uygulanmalıdır. Bir hafta sonra çok düşük tempoda koşuları programınıza alabilirsiniz. Koşuların tempo ayarlamasının önemli olduğunu belirtmiştik. Diğer yöntemlerin yanında, koşu hızını ayarlamak için; solunum sıklığından yararlanılır, şöyle ki; koşu, rahatça soluk alıp verebileceğimiz bir tempoda gerçekleşmelidir.

Egzersize Başlamanın tam zamanı: Yaz Dönemi !

Hemen Bugün Şimdi Spor'a Egzersiz'e Sporun bir yerinden Başlayın

İlla pahalı spor salonlarına gitmenize gerek yok, sporu günlük hayata yaymak en iyi çözüm.Hele ki yaz dönemi spora başlamak için en ideal zaman...

Aslında spor=sağlıklı yaşam, bunu hayat felsefesi haline getirebilirsek zinde ve formda olmak hiçte zor değil!

Yaza kilolarınızla girmek istemezsiniz, değil mi? Öyleyse tembelliği bırakın ve hemen önerilerimizi uygulamaya başlayın!

Neden düzenli spor yapamıyoruz (?)

Spor yapma alışkanlık ve disiplininin toplumun geneline yayılmamış olması düzenli spor yapamayışımızın en başta gelen sebebi. Maalesef Spor kültürümüz pek çoğumuz için bir takım taraftarı olmaktan öteye geçmiyor. Çocuklukta edinilmeyen egzersiz yapma alışkanlığını özellikle sağlık sorunlarına bağlı olarak sonradan elde etmeye çalışınca bu gerçekle yüzleşmek zorunda kalınıyor.

YAŞAM BİÇİMİ OLARAK SPOR

Toplumun genelinde spor alışkanlığı olmasa da sporu yaşamınızın içine kattığınızda bedeninizi dinç ve sağlıklı tutmak her yaşta mümkün.Önemli olan, yapılması planlanan aktivitenin sürdürülebilir olması ve devamlılığının sağlanması. Aşağıdaki öneriler size düzenli spor yapmaya dair ipuçları verecek:

Egzersiz'e Nasıl ve Nerden Başlamalıyım ?

Eğlenceli ve kalorilerinizi kolay yoldan yakabileceğiniz bir egzersiz programı edinmeye çalışmalısınız. Yoğun bir programa katılmadan önce, bir doktora görünmekte her zaman fayda vardır bunu untmayın. Sonra, aşağıdaki sorulara kendi kendinize sorup, yanıt vermelisiniz.

*Düzenli bir aktiviteye katılmak ve devam ettirmek için yeterli motivasyonum var mı?

*Günlük programımda aktivite için en uygun zaman nedir?

* En iyisi, katıldığınızda eğlenebileceğiniz bir aktivite seçin. İhtiyaçlarınızı en iyi bilen kendinizsiniz.

Sporda Ani Ölüm

Yıllar içinde sporda ani ölüm vakaları; Türk kamuoyu gündemine yazılı ve görsel basında çıkan haberlerle geldi. Özellikle yıldız sporcularda görülen ani ölüm olguları daha çok ses getirdi. Yukarıda resimde verilen yıldız sporcuların hepsi ani ölüm sonucu yaşamlarını kaybettiler. Paintball oyununda 20 yaşındaki Sercan Cömert isimli gencin ölmesi ile sporda ani ölüm konusu yeniden gündeme geldi. Ancak bu da belirli bir dönem için; ilgili ve ilgisiz kişilerin birkaç gün süren yoğun tartışmaları sonucunda gündemden düşmeye mahkûmdu ve sonuçta da öyle oldu.

Sporda ani ölüm vakalarının önlenmesi açısından; Türk kamuoyunun, sporcunun, antrenörün ve yöneticilerin bilgilendirilmesi önem taşımaktadır. Konunun önemini bir kez daha vurgulamak ve bu bilgilendirmeye katkı sağlamak amacıyla aşağıdaki bilgiler sunulmuştur.

Zayıflama diyetlerinin en güvenilir destekçisi : EGZERSİZ

Fazla kilolarınızdan kurtulmak ve sağlıklı kilo vermek için besinlerle olan ilişkinizi az çok dengelemeye çalışsanız da, bunun tek başına maalesef yeterli olmadığı artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Zayıflama diyetlerinin en güvenilir destekçisi ise aslında çok da sihirli olmayan bir kelime: EGZERSİZ

İşte yağlarınızı yakmanızı sağlayıp, sağlıklı kilo kaybı için size yardımcı olacak egzersizlerle ilgili öneriler:

UFAK BİR HATIRLATMA!!

Öncelikle ev işlerini, gün içindeki koşuşturmaları ima ederek aslında sürekli hareket halindeyim diyorsanız, bu aktivitelerin kısa zamanda değil, ancak uzun vadede işinize yaradığını öğrenmelisiniz. Yani tamamen hareketsiz (sedanter) bir yaşamdansa az çok hareket etmek hayatınızdaki pozitiflerden biri. Ama yağ egzersiz yaparak enerji harcayıp yağ yakmak anlamına gelmiyor.

En güzel diyet, SÜNNETE RİAYET

Öteden beri insanlık, değişik hastalıklarla mücadele etmiştir. Her asırda asra damgasını vuran bir hastalık meydana çıkmış ve doktorlar bu hastalığı yenme adına araştırmalar yaparak tedavi yolları aramışlardır.

Günümüzde de tedavisi için uğraş verilen pek çok sağlık problemleri var. Bunlardan bir tanesi de şişmanlık. Özellikle gelişmiş ve gelişme yolunda olan ülkelerde şişman insan sayısı her geçen gün daha da artıyor. Doktorlar şişmanlığı artık en önemli sağlık problemleri sıralamasına alıyor ve şişmanlığın sebep olduğu hastalıklara karşı insanların dikkatlerini çekmeye çalışıyorlar. Şişmanlık vücudumuzu sadece estetik açıdan bozmakla kalmayıp, aynı zamanda çabuk yorulma, nefes darlığı, eklem ağrıları, şeker hastalığı, damar sertliği gibi beraberinde çeşitli ölümcül rahatsızlıklara da zemin hazırlıyor.

Allah Rasûlü (sallallâhu aleyhi ve sellem), asırlar öncesinden “Ümmetim hakkında en çok korktuğum şeyler: Göbek bağlamak, çok uyku, tembellik ve yakîn (iman) azlığıdır.”

Sağlıklı bir yaşam için ideal Kilonuzu Koruyun

Kilo vermek kadar ideal kilonuza ulaştıktan sonra kavuştuğunuz kiloyu korumak da son derece önemlidir. Bu yüzden sağlıklı ve düzenli beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
Kilo verdiniz ancak kilo vermek kadar verdiğiniz kiloları geri almamak, formunuzu korumak da önemlidir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye kilo verdikten sonra da devam etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde kısa bir süre sonra hızla kilo aldığınızı göreceksiniz. Bunun önüne geç mek için bazı hatırlatmalar yapmak gerekli..
Sabah Vakti:
Mutlaka kahvaltı edilmeli ancak bu seçim için tercih poğaça ve meyve suyu olmamalıdır. Çünkü böyle bir öğün çok fazla yağ ve şeker içerir. Oysa kepek ekmek ve az yağlı beyaz peynir ile yapılan bir sandviç veya cornflakes, az yağlı süt ve kuru meyve çok daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

"Koşma! Tempolu yürü!"

"Eğer 40 yaşına kadar hiç spor yapmayıp, bu yaştan sonra koşmaya başlarsanız kalpten gidersiniz. En iyisi haftada iki kez tempolu yürümek..."

Kalp krizini etkileyen çok fazla faktör olduğunu belirten Group Florence Nightingale Hastaneleri Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr.Belhhan Akpınar kan yağlarımızı, yiyeceklerimizi ve aktivitelerimizi kontrol altında tutarak kalp sağlığının korunmasının mümkün olduğunu söylüyor...

Koşmak mı daha iyi, yoksa yürümek mi?

En iyisi normal veya tempolu haftada en az 2 kez yürümek. Aktif sporda da şu önemli 20 yaşından beri spor yapan insanlar var. Her gün koşuyor yıllardır. Bu insanla 40 yaşına kadar hiçbir şey yapmamış, ’Şimdi spor yapacağım’diyen insanın yapacağı aktivite çok farklı. Ben, şimdi bu yaştan sonra çıkıp koşmaya kalkarsam kesinlikle kalpten giderim. O yüzden bu çok önemli. Hiç spor yapmayıp, ileri yaştan sonra insanların koşmaları özenti gibi geliyor bana.

Dikkat televizyon kilo aldırıyor!

Diyet, Obezite ve Beslenme Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, günde 1 saat televizyon karşısında oturanların, oturmayanlara göre daha fazla obezite riski taşıdığını söyledi.

İZMİR - Çeşme’de düzenlenen 5. Ulusal Obezite Kongresi’nde yaptığı konuşmada, hareketsizlik ve sürekli oturmaya bağlı kilo artışı ile bunun oluşturduğu sağlık sorunlarının gittikçe arttığını, belirten Diyet, Obezite ve Beslenme Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, televizyonun da kilo alınmasındaki en büyük etkenlerden biri olduğunu söyledi.

Teknolojik gelişmenin sunduğu konforla birlikte şişmanlamanın genel bir hastalık halini aldığını vurgulayan Prof. Dr. Mücahit Özyazar, şişmanlığın bir hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.