Spor | Konular | Kitaplar

sağlıklı beslenme

Saglıklı Beslenme Nasıl olmalı

Saglıklı olmanın başında tabiki düzenli ve bilinçli beslenmek gelir.Bilinçli beslenmek, sağlıklı olmanın ilk koşuludur. Öncelikle, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu Besinler'i tanımalı, Besinlerin Besin değerleri'ni bilerek ve gözeterek, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz.

Sağlıklı ve dengeli beslenme için; öncelikle, alınan gıdaların çeşitli olmasına dikkat edilmelidir. Tek taraflı beslenmek sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca, alınan gıdaların taze olmasına da özen gösterilmeli, suni gıdalardan kaçınılmalıdır. Gün içerisindeki öğün sayısını arttırmak ve düzenli beslenmek de önemlidir. Yeteri kadar vitamin, protein ve su aldığınızdan ve yağ oranı az besinler tükettiğinizden emin olmalısınız. Yağda kızartmak yerine su buharında hazırlanan bir börek hem çok daha hafif hem de çok daha lezzetli olmaktadır...

Çocuklarda ve Gençlerde Yeme Bozuklukları ve Nedenleri

Aileler, çocuklarını aşırı kilo alımı ve obeziteden ve kilo ve dış görünüş konusunda aşırı hassasiyetin getirebileceği psikolojik olarak yeme bozukluklarından korumak için uğraşmakta..

Gençlerde ve çocuklarda kilo ve beslenme ile ilgili kaygıların takıntılara dönüşüp, anoreksi gibi yeme bozukluklarına yol açmasına gittikçe daha sık rastlanmakta Kızlarda daha sık görülen ve genellikle 11-13 yaşlarda başlayan yeme bozuklukları, vücut fonksiyonlarını etkileyecek kadar ağır kilo kayıplarına yol açabilmekte Erken dönemde fark edilirse doğru medikal yaklaşımla, kötü sonuçlar doğurmadan tedavi edilebilen bu sorunu gençler ne yazık ki aylar, hatta yıllarca ailelerinden gizleyebilmektedir.

Spor Yaparken Suyu ihmal etmeyin!

Spor yaparken mutlaka su içmek gerekmekte..Su kalorisizdir. Bu sebeple sizi asla şişmanlatmaz. Tabiki 3 kilo su içip tartıya çıkınca 3 kilo artmış görürsünüz kendinizi ama bu yağ olarak depo edilmez. Sizi yağlandırmaz. Az su içildiği takdirde vücut alınan her damla suyu depolamaya çalışır.

Günde bir insan ortalama 1.5-2.5 civarında su tüketmelidir. Eğer sıvı ihtiyacınızı kahve,meyve suyu gibi karşılıyorsanız ve eğer bu alışkanlıklarınızı suya çevirirseniz çok büyük kalori tasarrufu yaparsınız bu da kilo kaybetmeniz,kilo almamanıza yardımcı olur

Aerobik Egzersizin Faydaları

Diğer yararları yanında, aerobik egzersizin en önemli yararları kalp-damar sistemi üzerinedir;

-durağan bir yaşam sürenler, hareketli bir yaşam sürenlere göre 6 kez daha fazla kardiyak rikse sahiptirler,

-kan "kötü" kolesterol düzeyi azalır, "iyi" kolesterol düzeyi artar,

-vücut yağı kontrol edilir (kuvvet antrenmanı ile birlikte aerobik egzersiz ve özel diyet vücut yağını azaltır),

-vücudun direnci yorgunluğa ve fazla enerji gerektiren işlere karşı artar,

-kasların formu ve yağsız vücut kitlesini artar,

Aerobik Egzersiz

Aerobik egzersizi, geniş kas guruplarını kullanarak, düşük şiddetli uzun süreli aktivite olarak düşünün.

Aerobik aktivite; yürüyüş, bisiklet, jog, yüzme gibi aktiviteleri içerir. Anaerobik aktivite kısa süreli yüksek şiddetli çalışmalardır. Tenis, ağırlık kaldırma, kısa süreli hızlı koşular, futbol, basketbol, henbol gibi aktivitelerde anaerobi hakimdir.

.

Şişmanlık nedir? Kimlere şişman denir?

Kilo verme ve diyet endüstrisi son yıllarda milyarlarca doların döndüğü ticari bir yapı haline gelmiştir. Bir takım diyet listeleriyle, oldukça sağlıklı ve kendisiyle barışık kişiler bile zayıflama çılgınlığına itilmektedir. Reklamlardaki ve televizyonlardaki vücut tipi, sağlıksız bir şartlanma oluşturmaktadır. Sopa gibi zayıf olma modası son derece sağlıksızdır.

Ancak aşırı şişmanlık da pek çok sağlık sorunlarına yol açmaktadır; yüksek tansiyon, diyabet, kalp rahatsızlıkları, aşırı uyku ve horlama, böbrek problemleri ve eklem iltihaplanmaları bunlardan sadece bir kaçıdır.

Kilo vermek kan basıncını düşürdüğü gibi; kolesterolü azaltır, ayrıca kalp krizi geçirme riskini de düşürür. Aşırı kilolu olanlar, normal kilolulara oranla hastalıklara karşı daha büyük risk altındadır.

Yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları için öneriler

Yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları, başta ekmek olmak üzere temel gıdaların, yetersizlikleri sıklıkla gözlenen B2, B6, B12 vitaminleri, folik asit, demir, çinko ve kalsiyum gibi vitamin ve minerallerle zenginleştirilmesiyle giderilebilir.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Gıda Enstitüsünden Uzman Araştırmacı Gül Löker, Türkiye’de yapılan yöresel ve bölgesel araştırmaların, toplumda yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının devam ettiğini gösterdiğini belirtti.

Araştırmaların özellikle risk grupları olarak nitelendirilen gebe ve çocuk emziren anneler, bebekler, büyüme, gelişme çağındaki çocuklar ve gençlerin, vücutta ana işlevler gören fiziksel, ruhsal ve mental gelişimi etkileyen bazı besin ögeleri yönünden ileri düzeylerde yetersiz beslendiklerini ortaya koyduğunu vurgulayan Löker

“Gol Atmak İçin Ye (Eat For Goals)”

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), obeziteye savaş açtı. Dünya Kalp Federasyonu ile sağlıklı nesiller yetiştirmek için kolları sıvayan UEFA, sağlıklı yemek tariflerinin yer aldığı bir yemek kitabı çıkardı. Aralarında Bayern Münihli Klose, Lıverpoollu Gerrard ve Real Madridli Nistelrooy’un da yer aldığı, 13 futbolcunun tarifine yer verilen “Gol Atmak İçin Ye” adlı kitap “uefa.com” üzerinden de satışa sunuldu.

FUTBOLCULARDAN YEMEK TARİFLERİ
UEFA’nın sitesinde yer alan habere göre, Avrupa futbolunun yönetim organı ve Dünya Kalp Federasyonu, Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle çocuklara yönelik bir yemek kitabı hazırladı.

Dikkat televizyon kilo aldırıyor!

Diyet, Obezite ve Beslenme Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, günde 1 saat televizyon karşısında oturanların, oturmayanlara göre daha fazla obezite riski taşıdığını söyledi.


İZMİR - Çeşme’de düzenlenen 5. Ulusal Obezite Kongresi’nde yaptığı konuşmada, hareketsizlik ve sürekli oturmaya bağlı kilo artışı ile bunun oluşturduğu sağlık sorunlarının gittikçe arttığını, belirten Diyet, Obezite ve Beslenme Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, televizyonun da kilo alınmasındaki en büyük etkenlerden biri olduğunu söyledi.

Teknolojik gelişmenin sunduğu konforla birlikte şişmanlamanın genel bir hastalık halini aldığını vurgulayan Prof. Dr. Mücahit Özyazar, şişmanlığın bir hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Mesleğinize göre beslenin

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yeşim Çelik, “ İş hayatında sağlıklı beslenmenin yolları ve farklı meslek gruplarında doğru beslenme” hakkında bilgi verdi

Oturarak Çalışanlar Kalori Miktarını Ayarlamalı

Banka memuru, mali müşavir gibi kalori harcaması daha düşük olan grup çalışanlarının kalori alımlarının da daha düşük olması gerekmektedir. Az az, sık sık beslenerek günlük almaları gereken kalori miktarını tamamlamaları uygun olacaktır.

Öğle yemeği şirkette servis yapılıyorsa karbonhidratlı, ağır gıdalar yerine hafif ve düşük kalorili yemekler tercih edilmelidir. Özellikle salata ve protein içeren bir besin kişiyi uzun süre tok tutacak, atıştırmaları engelleyecek ve öğleden sonra daha verimli çalışmayı sağlayacaktır.