Spor | Konular | Kitaplar

Yürüyüş deyip geçmeyin

Prof. Dr. Yavuz Taşkıran, yürüyüşün egzersiz olarak seçilmesinin başlıca nedeninin herkesin kolaylıkla yapabilmesi olduğunu ancak kişinin yürüyüş öncesinde mutlaka genel sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Yavuz Taşkıran, yürüyüşün özel bir hüner ve pratik gerektirmediğini, rahat bir ayakkabının dışında hiçbir özel ekipmana ihtiyaç duyulmadığını belirterek, genellikle orta ve ileri yaşlardaki kişilerin tercih ettiği sporun sıcak yaz günlerinde kabusa dönüşmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini savundu.

“Spor amaçlı yürüyüş öncesi mutlaka spor hekimine danışılmalı” diyen Taşkıran, yürüyüş öncesi kan kontrolü yapılmasının, tansiyon ve diyabet durumlarının kontrol altında tutulmasının önemli olduğunu kaydetti.

Sıvı tüketimi alışkanlığının da kazanılması gerektiğini ifade eden Taşkıran, şu tavsiyelerde bulundu:
“Herkesin kolaylıkla yapabilmesi nedeniyle genellikle orta yaş ve üzeri kişilerce tercih edilen egzersiz yöntemi, ciddi bir genel sağlık kontrolünün ardından uygulanmalı. Kişinin geçmişine, ailesinde kalp, solunum, dolaşım, tansiyonla ilgili problemi olup olmadığına da bakmak, spor eğiticisi tarafından kişiye özel hazırlanan programla çalışmak gerekir. Her yaş grubuna göre süre ve şiddetin ayarlanması, yürüyüş güzergahlarının iyi belirlenmesi önemlidir. Egzoz dumanı altında, kentin göbeğinde sportif amaçlı yürüyüş olmaz. Ama kentimizde bile yürüyüş yolları dünyanın hiç bir ülkesinde görülmemiş şekilde iki cadde arasına yapılmıştır. Kent orman tarzı, ağaçlık ve yükseltisi olan mekanlar yürüyüş için tercih edilmelidir.”

YÜRÜYÜŞLE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR
Sport Medicine Digest dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre düz yolda saatte 6 mil hızla gerçekleştirilen yürüyüşün 5 mil hızla bisiklete binmeye eşdeğer olduğunu dile getiren Taşkıran, yürüyüşün önemli miktarda enerji harcatma yöntemi olduğunu kaydetti.

Araştırmada, yüzde 10 eğimli bir yolda 45 dakikalık yürüyüşün 65 kilogramlık bir kişiye 500 kalorinin üzerinde kalori yaktıracağının yer aldığını bildiren Taşkıran, şöyle devam etti:
“Düz bir alanda saatte 6 kilometre hızla 45 dakikalık bir yürüyüş yaklaşık 250 kalori yaktırır. Yürüyüş ile ilgili yapılan çalışmada 40-56 yaşları arasındaki kişilerin 20 haftalık çalışma sonunda dayanıklılıklarının yüzde 28 oranında arttığı saptanmıştır. Ayrıca, bu kişilerdeki tüm uyku düzensizlikleri de kaybolmuştur. Yürüyüşün uyumada insanlara hentbol, squash, basketbol, jimnastik, tenis, kayak, softball, golf ve bowling de dahil olduğu pek çok spor çeşidinden daha fazla yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Yürüyüşten daha iyi uyku sağlayan spor dalları olarak jogging, yüzme, bisiklet, paten ve cross-country kayağı belirlenmiştir. Yaşam boyu bir egzersiz olan yürüyüş, kişilere uzun süreli sağlık sağlamaktadır.”


Konular