Spor | Konular | Kitaplar

İyi sporcunun iyi eğitim alması gerekir

Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Kemal Tamer, Avrupa Şampiyonalarına bakıldığında vakıf üniversitelerinin başarılarının dikkati çektiğini belirterek, devlet üniversitelerinde de bir an önce burs sisteminin kurulması gerektiğini söyledi.

Tamer, yaptığı açıklamada, vakıf üniversitelerinin spora yatırım yaptıklarını, sporculara burs verdiklerini belirterek, uluslararası şampiyonalarda da bunun karşılığını aldıklarını söyledi. Devlet üniversitelerinde de bir an önce bir burs sistemi kurulması gerektiğini dile getiren Tamer, bunun yanı sıra hazır olan her branşta üniversiteler spor ligi kurulması gerektiğini belirtti. Federasyon olarak lig kurulmasına çoktandır hazır olduklarını vurgulayan Tamer, sistemlerini buna göre kurduklarını kaydetti.

Bu senenin dünya üniversiteler şampiyonaları yılı olduğunu belirten Kemal Tamer, yıl içinde şimdiye kadar tekvando, hentbol, karate, basketbol ve voleybol dünya şampiyonalarına katıldıklarını ifade etti. 16 sporcu ile katıldıkları Dünya Tekvando Şampiyonası’nda 1 altın, 3 gümüş ve 4 bronz olmak üzere 8 madalya aldıklarını belirten Tamer, şunları kaydetti: "16 sporcuyla katıldık 8 madalya aldık, bunun iyi bir başarı olduğunu düşünüyoruz. Karate dünya Şampiyonasında ise 2 madalya kazandık. Takım halinde kumitede dünya ikincisi oldu arkadaşlar, bir de bayan arkadaşımız dünya ikincisi oldu. Aslında karateden beklentimiz daha fazlaydı. Bu sene neden böyle oldu anlayamadık. Hocalarla oturup bunun bir değerlendirmesini yapacağız. İki madalya az değil ama daha önceki yıllarda karatede daha çok başarı aldık. Tam takımla katılmıştık, ancak hayal kırıklığına uğradık."

"HENTBOLDE ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GELDİK"
Dünya Üniversiteler Hentbol Şampiyonasında bayan takımının dördüncü, erkek takımının ise altıncı olduğunu belirten Tamer, şöyle konuştu: "Hentbolde dünyada iyi bir yer tuttuk biz aslında. İlk 6 diyelim. Sporcularımız şampiyon olma şansına da sahip, 6. olma şansına da. Aslında erkeklerde en kötü dereceyi bu sene aldık, 6.’lık. Bundan önce 4’üncülükten aşağı düşmüyorduk.

Söz konusu olan üniversiteler olunca iyi bir sporcunun takımınıza katılması çok önemli bir avantaj oluyor. İyi bir sporcunun mezun olması da o derece dezavantaj oluyor. Bu sene bu dezavantajı yaşadık biz. Umarız seneye avantajı yaşarız. Sporcular tabii ki üniversitelerdeki öğrencilikleri süresince bizde yarışabiliyorlar. Sporda gelişmiş ülkelerin üniversiteleri de sporda oldukça gelişmiş durumda. Bunu yakalamaya çalışıyoruz. Bunu yakalamak zorundayız. Eğer eğitim kurumlarında sporu belli bir seviyenin üzerine çıkaramazsanız, ülkede sporun gelişmesi mümkün değil. O nedenle eğitim kurumlarında ilköğretimden başlayarak üniversite bitene kadar çok ciddi programların yapılması ve çok ciddi çalışmalar yapılarak spora ağırlık verilmesi gerekiyor. İyi sporcunun iyi eğitim alması gerekir. Eğer iyi sporcuya iyi bir eğitim vermezseniz onun sporculuk hayatı bittikten sonra onun ülke sporuna hiç bir katkısı olmayacaktır. Ki bunun çok örneklerini gördük. Dolayısıyla iyi sporcuyu iyi eğitmek lazım. O da bizim görevimiz. Fakat bize gelemediği sürece sporcuyu bizim eğitme şansımız yok. Bunun ilk öğretimden başlayarak üniversite bitene kadar çok ciddi bir şekilde takip edilmesi ve yetiştirilmesi gerekir. Türkiye’de sadece madalyaya bakılıyor, eğitimine çok fazla önem verilmiyor. Sporcunun yetişmesi için çok iyi eğitim alması gerekir ki tecrübelerini birikimlerini daha sonra aktarabilsin."

-VOLEYBOLDA BAHÇEŞEHİR DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU-
Bahçeşehir üniversitesi Bayan Voleybol takımının Polonya’da düzenlenen Üniversiteler Avrupa Voleybol Şampiyonasında dünya şampiyonu olduğunu dile getiren Kemal Tamer, aynı şampiyonada Gazi Üniversitesi erkek takımının da dünya üçüncülüğünü elde ettiğini kaydetti. Öte yandan daha önce Avrupa Üniversiteler futbol şampiyonu olan Haliç Üniversitesi’nin, bu sene yine Avrupa Şampiyonu olduğunu belirten Tamer, basketbolda İstanbul Üniversitesi bayan takımı Avrupa ikincisi olduğunu ifade etti.


Konular