Spor | Konular | Kitaplar

Hayat boyu sağlık için spor şart!

Yeterince hareket etmediği için dünyada her yıl 2 milyon insan ölüyor!

Uzmanlar bedensel hareketsizliğin başta kalp, yüksek tansiyon olmak üzere birçok hastalıkta etkin rol oynadığını, yaşam boyu sağlıklı olmak için sporun şart olduğunu belirttiler.

Egzersizin kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve becerilerine göre farklı özellikler taşıyabileceğini kaydeden uzmanlar, genel bir tanımlamayla, haftada üç ila beş kez arasında yapılan düzenli, ritmik ve yaklaşık olarak 30 - 45 dakikalık bir programın faydalı olduğunu ifade ettiler.

Düzenli orta düzeyde yapılan bedensel aktivitelerin kalp hastalığı, şişmanlık, insüline bağlı olmayan diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, "Vücut ağırlığının kontrolü ve organizmanın strese karşı direncini artırmada, egzersiz önemli rol oynamaktadır. Yaşam tarzına bağlı etken taşıyan kanser gibi hastalıklara, düzenli spor yapan kişilerin yakalanma riski daha düşüktür. Ayrıca egzersiz, kanser ve AIDS gibi belirli hastalıklarda da ek tedavi olarak önerilebilir" dediler.

Yaşamın genelde hareketle tanımlandığını dile getiren uzmanlar, şöyle devam ettiler:
"Her gün insanın rahatlığı için yeni bir makine üretiliyor. Bulaşık yıkamaktan, çamaşır yıkamaya ekmek kesmekten ev süpürmeye kadar her şey makinalarla yapılıyor. Gerek genel üretimde, gerekse günlük yaşantı da insan her dakika daha az hareket etmektedir. Bunun için egzersize ihtiyaç vardır ve başlamak için asla geç değildir. Dinçlikteki küçük bir gelişim ölüm riskini azaltıyor. Spor yapan kişilerde, bel ağrılarıları azalır, kalbin çalışma sistemi düzene girer, efektif ve ekonomik çalıştırır, hipertansiyon düzelir, dolaşım hızlanır, bundan dolayı metabolik artıkların atılımı kolaylaşır, spor bedeni geliştirir ve belli bir görünüş sağlar, fakat zayıflatmaz. Terleme ile kilo kaybı düşünülmemelidir. Terle kaybedilen su daha sonra geri alınır. Ayrıca sporun psikolojik yararları da vardır. Kendine güveni uyandırır, hırsı artırır, heyecanı ve stresi azaltır, beynin daha iyi oksijenleşmesi sayesinde, zekâsal etkinliği yükseltir."


Konular