Spor | Konular | Kitaplar

Mutluluk ve Gizli Sırrı!

Mutluluk nedir? Nasıl mutlu olunur? Mutlu olmak için neler yapmalıyım? Benzeri sorular insanların kafalarını binlerce yıldır sürekli olarak kurcalamaktadır ve bu konuda herkesin çok farklı düşünceleri olduğu bilinmektedir.
Mutluluğun belki de en sade tanımı; kişinin kendini iyi ve huzurlu hissetmesidir. Yani olumlu duyguların olumsuz duygulara göre daha fazla yaşanmasıdır. Burada önemli bir vurgu ; sürekli olumlu duygu yaşanıyorsa kişi mutludur gibi bir tanımın gerçekçi olmamasıdır. Yani sadece olumlu duygu yaşanması beklentisinin realiteye uygun olmamasıdır.
Söylediklerimizi biraz daha açarsak; insan hayatını duygularının yardımı ile yaşadığı ve tüm duyguların olması gerekliliğidir. Yani yaşam tek düz bir çizgiden ibaret değildir her türlü duygu yaşanacaktır önce bu gerçeği tam olarak kabul etmek gerekiyor.
İnsanların düşünmesi ve yanıtını araması gereken soru ; ben olumlu duygularımı nasıl artırabilirim sorusu olmalıdır.
Olumsuz duygular nasıl ortaya çıkıyor oluşmaması için neler yapılabilir. Bu noktada kişinin etkisi altında olan ya da olmayan gerçeklikler vardır. İşte bu durumda kişinin neyin kendi gücünde olduğunun neyin gücü dışında olduğunun farkında olması ve boş yere gücü dışındaki olayları değiştirme gibi bir mücadele içine girmemesi gerekiyor. Örneklersek; kişi kendi ilke ve doğrularını belirleyip iç görüsünü kullanıp davranışlarını seçebilir. Fakat başkasının ilke ve doğrularıyla davranışlarını ve etkileme ve değiştirme gücü imkansıza yakındır.
O zaman mutlu olmak için kişinin önce başkalarıyla uğraşmak yerine kendisine yönelmesi gerekiyor. Hayatı evrensel doğrulara göre yaşamak kişinin ruh sağlığı kişisel bütünlüğü ve içsel uyum için olmazsa olmazlardandır. Çünkü insan hayatının kullanma klavuzunda bu yazıyor ve değiştirmek mümkün değil. Örnek; Doğru ve dürüst olmak hakkaniyet kuralına uymak insan onuruna saygı ve diğerleri.
Mutluluk arayışında önemli bir noktayı da belirtmek gerekiyor. Mutluluk insanın kendisinin arayıp bulması gereken bir şeydir. Bunu başkalarından beklemek de pek doğru gözükmüyor. Yani kişinin çabasıyla elde edilebilecek bir şeydir mutluluk. Beni eşim arkadaşım çevrem mutlu etmeli gibi bir inancı sorgulamak gerekli! Mutluluk aslında amaç denilen bir ağacın meyvasıdır bir galibiyetin ödülüdür. Amacı olmayanın mücadele etmeyenin ödül alma şansı da yoktur.
Özetlersek; mutlu olmak için mutlu olmanın sorumluluğunu alıp evrensel doğrulara göre yaşamak gücümüzün dışında bir şeylerle uğraşmamak ve kendimize yaşam amaçları belirleyip üretken bir insan olmak için savaşmak mutlu olmanın en temel sırlarıdır diye düşünüyorum.


Konular