Spor | Konular | Kitaplar

Neden Spor? Neden egzersiz?

NEDEN SPOR

Sağlıklı olmak yalnızca hasta olmamak anlamına gelmemektedir.
Sağlıklı olmak, hem fizyolojik olarak, hem psiko-sosyolojik olarak yüksek bir form seviyesine ve zindeliğe sahip olmak demektir.
Zinde olabilmek için de hareket etmeye ihtiyacımız vardır. Bu hareketleri de en doğru biçimde düzenli spor yaparak karşılayabiliriz.
Sporun Önemi / Hayatımıza Getirdikleri Düzenli spor yapmak;
Dolaşım ve solunum sisteminin kapasitesinde artışı sağlar. (Kardiovasküler dayanıklılık)
Dolaşım-solunum sisteminin dayanıklılığı, belirli bir süre boyunca büyük kas aktivitelerinin yerine getirilmesi için destekte bulunma becerisidir. Sık sık işittiğimiz aerobik egzersizler “oksijenle yapılan, orta şiddetli yüklenme veren, uzun süre devam eden egzersizler” anlamına gelmektedir. Kalbimiz de bir kastır ve diğer tüm kaslar gibi bir egzersiz programına devam ederek, onun büyüklüğünü ve kuvvetini arttırabiliriz. Yapılan egzersiz sonucunda kalbimiz daha güçlü hale gelecek ve daha etkili bir organ olacaktır. Gelişmiş bir kalpte, her atımında daha fazla kan pompalayacağı için bir dakikada ki atım sayısı azalacaktır. Böylelikle artan kan akışı sayesinde kaslara daha fazla oksijen taşınacaktır. Tüm bunların sonunda yoğun bir aktivitenin sonunda görülen yorgunluk daha geç ortaya çıkacak ve yorgunluk sonrası toparlanma daha erken olacaktır.
Kas kuvvetinin ve dayanıklılığının artışını sağlar.
Kas dayanıklılığını arttırır, yorgunluğu hissetmeden, daha uzun süreli yoğun çalışmayı sağlar. Kemik yoğunluğunu arttırarak kemiklerin güçlenmesini sağlar.
Esneklik yeteneğinin geliştirilmesini sağlar.
İyi bir eklem hareketliliği sağlayarak kas yaralanmalarına ve ağrılarına karşı yüksek oranda direnç göstermeyi sağlar.
Vücut Kompozisyonunun ideal duruma gelmesini sağlar.
Kilo vermeye yardımcı olur, kişinin doğasına göre vücut şeklinin ideal forma girmesine yardımcı olur.
Pek çok baş ağrısı çeşidinin giderilmesine yardımcı olur.
Sırt ağrılarını önler.
Sigarayı bırakmada yardımcıdır.
Daha kolay ve iyi uyumaya yardım eder.
Oksijen alım kapasitesini arttırır.
Dinlenme anındaki kalp atım sayısını, yani nabzı düşürür.
Denge ve koordinasyonu geliştirir.
Sağlıkla ilgili harcamalarda azalmaya yol açar.
Zihinsel sağlığa etki eder.
Stresle daha kolay ve etkili başa çıkmayı sağlar.
İnsanın kendine olan güvenini geliştirir.
İşte verimliliği arttırır.
Daha fazla enerji vererek, günlük yaşamın gereklerini daha kolay yerine getirmeye yardımcı olur.
Yeni insanlarla tanışmak ve yeni arkadaşlar edinmek için idealdir.
Yaşam kalitesini arttırır.




ÖNCE NEFES

Doğru ve etkin bir çalışmada çalışmanın içeriği , süresi , hareketlerin doğru yapılması kadar nefes alıp-vermenin de doğru olması çok önemlidir. Eğer nefesimizi çalışma esnasında doğru kullanırsak yükü, çalıştırdığımız kasa doğru ölçüde vermiş oluruz. Bunun sonucunda vücudumuzda oluşabilecek tahribatları önleyebilir ve kasın doğru çalışmasıyla istediğimiz sonuca daha kolay ulaşabiliriz.

Peki bunu nasıl yapabiliriz??

Hareket sayımızın ve hızımızın artmasıyla birlikte vücudumuzun oksijene olan ihtiyacı da artar. Bizim yapmamız gereken, tam bu noktada vücuda ihtiyacı olan oksijeni doğru miktarda aktarabilmektir. Bu da kasın oksijene en çok ihtiyaç duyduğu anda yani kanın kasa pompalandığı kasılma evresinde olmaktadır. Bunu da yaptığımız harekette zorlandığımız noktada nefesimizi vererek hareketi daha rahat yaptığımız noktada nefesimizi alarak sağlayabiliriz.
Egzersizde nefese dikkat edilmediği taktirde oluşabilecek sorunlar? Çalışma sırasında kasa yük uygulandığı noktada nefesin tutulması sonucunda; akciğer içi basınç artmakta, bunun sonucunda kalbe dönen kan miktarı azalmakta ve kalbin önündeki direnç arttığı için kalbin verimli çalışması bozulmaktadır.



Egzersiz öncesinde sigara içmek hava yolu direncini arttırır. Bu da aşırı solunum ve kalp atım sayısında artışla kendini belli eder.

İleri yaş gruplarında ve yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı olan kişilerde kasa aşırı yük bindirilmesi ile solunumda zorlanma ve rahatsızlıkların nüksetmesi olasıdır.

Kısacası önce nefes !

B-fit