Spor | Konular | Kitaplar

Koşu Bandı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Koşu Bandı Nasıl Alınır ?

Bir koşu bandı alırken önce amacınızı belirlemelisiniz. Hem yürümek hem de koşmak için, motorlu yani elektrikli koşu bantlarını tercih etmelisiniz.

Motorlu Bir Koşu Bandı Hangi Özelliklere Sahip olmalı?

Güvenlik Sistemi: Tutacaklarının dizaynının güvenli ve konforlu olması gerekir. Egzersiz sırasında bir kazaya sebebiyet vermemek için mutlaka bir emniyet anahtarına da sahip olmalıdır. Söz konusu emniyet anahtarı çekildiğinde, koşu bandı anında durmalıdır.

Bant: Adımlarınızı rahatça atabilmeniz için bandın ebadının yeteri kadar büyük ve geniş olması gerekir. Esnek taban ( tartan zeminle) olması da önemlidir: çünkü çimende yürümek beton zeminde yürümekten daha sağlıklıdır! Yumuşak zemin bacaklarınızın ağrımamasını sağlar ve bu özellik sayesinde hem daha uzun süre çalışmış olursunuz, hem de çok daha sessiz.

Motor: DC motorlar daha az elektrik harcarlar devamlı beygir gücünün (Continious Power) en azından 1,25 olması gerekir. Belirtilen motor gücünün devamlı motor gücü olmasına dikkat edilmelidir: Çünkü birçok koşu bandında " zorlandığındaki motor gücü ( peak power) " Ön planda tutulmaktadır.

Sağlamlık: Ev tipi cihazlar 100-120 kg`lardaki kişiler için üretilmiş olup günde bir kaç saat çalışmaya uygundurlar. Daha fazla ağırlığı olan kişiler profosyonel cihazları tercih etmelidirler. Motor gücünün en azından 2,5 DC olması gerekir. Kısacası boy, kilo ve kullanım sıklığı göz önüne alınarak sağlam, çalışma esnasında sarsılmayan koşu bandına bırakılmalıdır.

Ebat ve Katlanabilme: Sağlam bir koşu bandı en azından 170x70cm civarındaki boyutlardan başlamalıdır. Evinizde sürekli ayırabileceğiniz bir yer bulunmamakta ise katlanabilen modeller tercih edilmelidir. Katlanabilme teknik olarak cihazda bir arızaya sebep olmamaktadır.

Elektronik Ekran: Üzerindeki tuşları dizaynı kolay kullanıma elverişli olmalıdır. Zaman, mesafe (harcanılan) kalori, hız, eğim gibi bilgileri göstermelidir. Eğim ve Hız aralıkları sizin ihtiyaçlarınıza uygun olmalıdır. Koşu bandı yürüme amaçlı kullanılacaksa maksimum hızının en azından 8 km/s ; koşma amaçlı içinse 12 km/s olmalıdır. Güvenlik açısından başlangıç hızının 0,8 km/s civarında olması gerekir. Hız değişimleri 0,2 km/s gibi yavaş yavaş olmalıdır. Ayarlanmış olduğunuz hızda bant tutarlı olarak dönmelidir. Herhangi bir kayma yada aksama olmamalıdır. Yürüme hızı olarak 4 km/s ile 6 km/s arasındaki hız tavsiye edilir. Zaman olarak ise 45 dakika kullanılması tavsiye edilir. Maksimum eğiminin ise en azından % 10 dereceye kadar çıkması tercih edilir. Eğiminin ayarlanma şekli de önemlidir; çalışmayı durdurup eğimi bir pim aracılığıyla değiştirmek pek konforlu olmayacaktır. Bu yüzden eğimin bir tuşla değiştirildiği modeller tercih edilmektedir.

Program: Koşu bandlarında hazır veya kullanıcı programları bulunabilmektedir. Hazır programlar üretici tarafından dizayn edilmiş, belirli bir süre sonrasında eğim ve hızın değiştiği programlardır. Kullanıcı programları ise sizin hızı ve eğimi değiştirmek suretiyle bir daha ki çalışmalarınızda kullanabileceğiniz programları dizayn etmeniz için ayrılan hafıza yerini ifade eder.

Kalp Atış Göstergesi (Heart Rate): Bilinçli egzersizin temel taşıdır. Kalp atışlarınızı gözlemlemek kendinizi aşırı derecede yormamanızı, belirli bir kalp atış limitlerinde çalışmanızı sağlayacaktır. Bu ölçüm çok hassas olmayıp aşağı yukarı bir fikir verecektir. Fakat bazı koşu bantlarının üzerinde kablo ile makineye bağlı, kulak memesinden nabız ölçen cihazlar bulunmaktadır. Kablonun nabız göstergeleri motorun oluşturduğu manyetik alanlardan ve kullanıcının titreşimlerinden etkilenerek yanıltıcı nabız bilgileri gösterebilirler. Bu sebeple kablosuz, direk kalp üzerinden nabız okuyan bir cihaz tercih edilmelidir.

Garanti: Üreticinin koşu bandının parçalarına ve işçiliğine en azından 2 yıl garanti vermiş olması gerekir. Satıcı kurumun servisinin ve yedek parça tedarikinin olduğundan mutlaka emin olunmalıdır.


Konular