Spor | Konular | Kitaplar

Yamaç Paraşütü ve Gerekli Olan Malzemeler

Bu sporu yaparken kullanacağımız alete yamaç paraşütü denir. Yamaç paraşütünün bez kısmına kanopi, kanat veya kubbe adı verilir. Kanopi’nin ön kısmına hücum kenarı arka kısmına ise firar kenarı denir.

1- Harness : Bir çok harness dacron kumaştan yapılır ve dikilirler.Harneslerin dikişleri genelde “w” şeklinde dikilirler . Ayrıca kutu dikişi kullanılır.

2- Pilot Harness : Şuan da tüm firmaların ürettiği ve uzun uçuşlarda kullanılan harness türüdür. Değişik dizaynlarda ve isimlerde üretilirler. Bu harnesslerde oturulan yerden omuza kadar tüm beli ve sırt bölgesini koruyan kevlar koruyucu vardır. Ayrıca air lag takılabilir. A kolonuna bağlı speed sistem , sırtta yedek paraşüt bölümü telsiz cebi uzun uçuşlarda sıvı ihtiyacını karşılayacak drink sistem gibi sistemler vardır. Çapraz bağlar sayesinde koltuk kumanda alır.

3- Variometre : Variometre saniyede kaç metre yükseldiğimizi veya çöktüğümüzü bize sn/mt şeklinde verir.

4- Telsiz : Uçuşlarda ,özellikle eğitimlerde kullanılır. Bazı yarışmalara veya etkinliklere katılırken de zorunlu ihtiyaçlardandır.

5- Rüzgar Ölçer : Rüzgar hızını knot/saat veya km/saat olarak ölçmeye yarayan alettir.

6- Kask : Kesinlikle her uçuşta kullanılması gerekmektedir. Çenelikli kask kullanılması tavsiye edilir. Diğer kasklardan farkı darbelere karşı çok dirençli olması ve görüş mesafesinin %100 açık olmasıdır.

7- Tulum : Uzun uçuşlarda kesinlikle kullanılması gerekir. Sırf soğuk nedeniyle reflekslerin zayıflaması ve bundan dolayı aksiliklere gereken anda cevap verilmemesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca çok üzün sürebilecek bir uçuşun sadece üşüdüğünüz için yarım bırakmak zorunda kalabilirsiniz.

8- Bot : Her uçuşta kullanılması gerekir. Kalkış ve inişlerde bileğin burkulmasını önler.

9- Windscok : Bir ucu geniş diğer ucu dar külah şeklinde dacron polyester kumaştan dikilmiş bir malzemedir. Bir sopanın ucunda yere saplanır ve kendisi rüzgarın geldiği yöne döner. Rüzgar şiddeti arttıkça windsock’ın kuyruğu yerden daha fazla kalkar. Genelde parlak kumaşlardan yapıldığından çok yukarılardan rüzgarın yönü, hatta yerde esen rüzgarın şiddeti hakkında bilgi verir.

Malzeme Problemleri :

Fren ipinin kopması ender de olsa karşılaşabileceğiniz bir durumdur. Böyle bir durumda frenler olmaksızın dönüş yapmak için farklı yöntemlere başvurulabilir. Dönüş yapılacak taraftaki arka kolonun hafifçe çekilmesi veya daha iyisi ağırlık kaydırma yöntemi istenen yöne dönüş yapmayı sağlayacaktır.

Asimetrik Kapanma :
Yamaç paraşütünde sık karşılaşılan durumlardandır. Bu kapanmaların oranı kanadın yapısına veya türbülansın şiddetine göre değişmektedir. Kanadın bir tarafı normal diğeri ise kapalı durumdadır ve kapanmış olan taraftan, sürtünmenin etkisiyle, dönüşe başlar. Bu durumda yapılması gerekenler ise dönüş mümkün olduğunca durdurulmalı ve kapanan tarafa çekilip bırakılmalıdır . Dönüşü durdurmak için aşırı firen uygulamak kanadı stola sokabilir.

Önden Kapanma :
Ön kolonlardaki iplere binen yükün aşırı bir şekilde azalması halinde veya şiddetli türbülans sonucu, kanadın öne doğru ilerlemesi sonucu meydana gelir. Yapılması gereken ise kumanda iplerinin sonuna kadar çekilip bırakılarak kanadın normal hale gelmesi sağlanmalıdır.

Şiddetli Rüzgarda Tepe Gerisine Sürüklenme :
Rüzgarın değiştiğini farkettiğiniz anda iniş en iyi seçimdir. Çünkü ileri gidemeyerek tepe arkasına sürüklenmeniz durumunda rotor türbülans ile karşılaşmak kaçınılmazdır. Eğer rüzgar limitlerimiz üstüne çıkmaya başlarsa kaçabilmek için eldeki tüm hız arttırıcı imkanlar kullanılmalıdır. Yeni geliştirilen “Speed System” olarak adlandırılan ve 10km/saat üstüne çıkmaları mümkün olan sistemler paraşütün hücum açısını dengeli biçimde azaltarak paraşütün biraz daha fazla öne gitmesini sağlamaktadır. Bu sistemin olmadığı paraşütlerde hızı bir miktar daha artırabilmek için A kolonlarının ikisi birden hafif olarak öne ittirilebilir.

Ama bunun çok aşırı yapılması önden kapanmaya neden olacağı için çok dikkat edilmelidir. Bu yöntemlerin hiçbiri işe yaramazsa kulak kapatarak çöküşü artırmak ve en kısa sürede yere inmeye çalışmak gerekir. Yere yaklaşırken paraşütünüzü hemen söndürmek için gerekli düzeni havadayken almalısınız. Paraşütünüzü durdurmak için kesinlikle frenle yapmayın bu daha çok ters tepki yapabilir.

Yedek Açma :
Yedek paraşüt, yamaç paraşütümüzün bizi yere indiremeyeceği düşünülen durumlarda kullanılmaktadır. Yedek paraşüt kulpundan tutarak, kanada karışmayacak şekilde mümkün olduğunca uzağa atılır, ve esas paraşüt toplanır.

Yağışta Uçuş :
Uçuşta yağış başlarsa direk iniş yapılmalıdır. Çünkü paraşütün içerisine girerek firar kenarında dolan su kütlesi ağırlığı arttırdığı için paraşütün stol olmasına böylelikle hareketlerinizin kısıtlanmasına neden olabilir.

Kravat :
Kanadın kumaş kısmının, iplerin arasına girmesi halidir, vingoverden, spiral ve stoldan çıkılamaması halinde gerçekleşebilir. Genellikle kanadın dizaynı ile ilgili bir durumdur. Bu durumla karşılaşıldığında dönüş yavaşlatılmalı ve fren uygulanmalıdır. Kapanan taraf açılmaya


Konular