Spor | Konular | Kitaplar

2010 yılı Temmuz ayı konuları

Bacak bacak üstüne atmadan iki kere düşünün

  • hayat

Bir kadının bacak bacak üstüne atması zarif ve şık bir görüntü verebilir, ancak bunun ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu biliyor muydunuz?

Merkezi Malezya’da bulunan ve Çin genelinde de faaliyet gösteren M.J. Sağlık Yönetimi Merkezi adlı kuruluşun raporunda, bacak bacak üstüne atmanın kan akışını engellediği, buna bağlı olarak kan pıhtılaşması, bel burkulması ve incinmesi, omurga disklerinin kayması ve skolyoz (omurgada anormal eğrilik) gibi ciddi rahatsızlıklara neden olduğu bildirildi.

18 bin 61 kişiye uygulanan anket sonucunda yayımlanan raporda, modern toplumun standart alışkanlıklarının insan sağlığına etkileri araştırıldı.

Yaşlıların uyandıktan sonra tansiyon aniden düştüğü ve muvazene kaybına neden olduğu için yataktan hemen kalkmamaları önerilen raporda, yaşlıların uyandıktan sonra en az üç dakika daha uzanarak beklemeleri ve yavaş bir şekilde yataktan doğrulmaları istendi.

Denizli Babadağ İlçesi

İlçede yerleşim 1386 yılında Oğuz Türkleri’nden bir yörük aşiretinin, şimdiki Babadağ’ın 3 km. kuzeydoğusundaki Oğuzlar köyüne yerleşmesiyle başlar ve daha sonra ilçenin 4 km. doğusundaki Yeniköy’e ve günümüzdeki yerine yerleşim gerçekleşir. İlçenin ilk adı Beşikkaya, zamanla Kadıköy’e dönüşmüştür. Posta işlemlerinde İstanbul Kadıköy ile isim benzerliği sorunları yüzünden 1935 yılında nahiye müdürünün teklifi ve belediye meclisinin kararıyla, eteğine kurulduğu Babadağ’ın ismini almıştır. 1. Dünya Savaşı sonrasında düşman işgaline uğramayan ilçe, Sivas Kongresine üye göndermiş, Kurtuluş Savaşında milis kuvvetlerine asker ve malzeme yardımında bulunmuştur. Taş döşeli dar sokakları, tarihi pitorest yamaç evleri ve konakları ile Babadağ 1879′da büyük bir yangın geçirmiş, bugünkü birçok ev o yangından sonra yapılmıştır. 1932 yangınında Gazi ve Fevzi Paşa mahalleleri, 1944 yangınında ise Gündoğdu Mahallesi neredeyse tümüyle yanmıştır. 1877 yılında belediye olan Babadağ, Sarayköy’e bağlı bir nahiyeyken 1988 yılında kendisine bağlı 10 köy ile ilçe statüsünü almıştır. Altındere köyünün merkeze bağlanmasıyla köy sayısı dokuz olmuştur.

Yozgat Tabiat Anıtları

Yozgat Tabiat Anıtları

Yozgat-Ulu Kavak

Yeri: Yozgat

Özelliği: 200 yaşında, 20 m. boyunda, 2.5 m çap ve 8 m. çevre genişliğinde kavak ağacı.

Tesis Tarihi:09.11.1994

Güneş gözlükleri hakkında bilinmesi gerekenler!

  • hayat

Amerikan Hastanesi Göz Kliniği Şefi Doç. Dr. Osman Oram güneş gözlüğü kullanırken bilinmesi gerekenleri anlattı.

Güneş gözlükleri günümüzde genellikle güneş ışınlarının göz kamaştırıcı etkisinden korunmak için ya da şık bir aksesuar olarak kullanılmaktadır. Ancak güneş gözlüklerinin çok daha önemli olan asıl görevi, gözleri güneşin yaydığı ultraviyole ya da diğer ismiyle morötesi ışınların göze verebileceği hasarlardan ve neden olabileceği ciddi göz hastalıklarından korumaktır.

Ultraviyole ışınları güneş ışınlarının gözle görülmeyen dalga boyunda yer alırlar ve ultraviyole A (UVA), ultraviyole B (UVB) ve ultraviyole C (UVC) olarak 3 gruba ayrılırlar. Bu ışınlardan ultraviyole C ışınları atmosfer tabakaları tarafından emildiği ve yeryüzüne önemli derecede ulaşamadıkları için göz için herhangi bir problem oluşturmamaktadırlar. Buna karşın ultraviyole A ve özellikle de ultraviyole B ışınları göze verebilecekleri zararlar açısından önemlidir. Özellikle son yıllarda ozon tabakasındaki incelmeyle birlikte ultraviyole ışınlarının gözler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiler giderek artan oranda görülmektedir.

Trafik güvenliği için yeni kampanya

  • Himmet

Renault, trafik güvenliği için yeni bir kampanya başlattı.

Renault'dan yapılan açıklamada, son sekiz yıldır Sokakta İlk Adımlar projesiyle 500 bin öğrenciye yol güvenliği eğitimi veren Renault'nun, şimdi de bu eğitimi ''sokağa taşıyacak'' bir kampanyaya imza attığı belirtildi.

Bu kampanyayla, büyüklerin çocuklara kurallara uyan bireyler olacaklarına söz verdikleri ve bu sözlerini de bir fotoğrafla belgeledikleri dile getirilen açıklamada, ''Renault'nun herkesicinguvenlik.com web'' sitesinden izlenebilecek kampanyada çocukların hem ödül kazanma şansına, hem de yol güvenliği konusunda toplumda farkındalık yaratma ayrıcalığına kavuştukları kaydedildi.

Külcüler Kaplıcası (Bayramiç)

Çanakkale Bayramiç ilçesinin 18 km. doğusunda bulunur. Kaplıca suları sodyum sülfatlı ve kükürtlü olup, 8.7-14.1 oranında radyoaktifiviteyi de kapsamaktadır. Bu kaplıcanın suları romatizma, deri, nefrit, solunum yolu ile kadın hastalıklarında etkilidir. Ayrıca felçli hastalar üzerinde de olumlu etkisi bulunmaktadır.

Adana Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı

Konumu: Doğu Akdeniz Bölgesinde, Adana ili, Karataş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Saha; 16430 Ha. büyüklüğündedir.

Ulaşım: Karataş-adana yolu ile Yumurtalık-Adana yoluyla ulaşılmaktadır. Tabiatı Koruma Alanı Karataş ilçe merkezine 35. km,Yumurtalık ilçe mmerkezine 30 km.mesafededir.

Özellikleri: Seyhan-Ceyhan deltası, göl lagünleri, kıyı kumulları, barındırdığı bitki ve hayvan türleri, tarihi ve kültürel değerleri ile kompleks bir yapı oluşturmaktadır.

Denizli Baklan İlçesi

İlçenin kesin kuruluş tarihi bilinmemekle beraber, tahminen 1200 yıllarında Anadolu Selçuklu Devleti zamanında, Horasan Beylerinden Abdi Bey, oymağı ile Baklan ovasında ilk yerleşimi kurmuştur. Baklan Arapça’da zahire anlamına geldiğinden ovaya, Baklan denilmiştir. Daha sonra Anadolu Selçuklu Uç Beyleri’nden Hüsamettin Bey (Dede) gelerek buraya yerleşmiştir. Çarpışmalar sonucunda ölen Hüsamettin Bey için bugün hala ayakta duran türbe inşa edilmiştir. Bundan sonra ilçeye Dede’nin adından dolayı Dedeköy denilmiştir.

Coğrafi Yapı ve Nüfus :
Beşparmak dağının batı eteğinde kurulmuş olan Baklan’ın doğusunda Dazkırı ilçesi,batısında Çal,kuzeyinde Bekilli ve Çivril,güneyde Bozkurt ilçeleri bulunmaktadır. Denizli iline 60km. uzaklıktadır. 950 mt. rakımı ile bölgenin en yüksek yerleşim birimidir. İlçeye bağlı bütün köyler Baklan ovasındadır. Büyük Menderes akarsuyu ilçeden geçmektedir. En büyük ovası Baklan ovası,en yüksek dağı 1307 mt. yüksekliğindeki Beşparmak Dağıdır. İlçe, İç Anadolu yayla iklimi (kışın soğuk ve yağışlı, yazın serin ve kurak) hakimdir.

Çan Kaplıcası

Çan ilçe merkezinde bulunan kaplıca Belediye tarafından işletilmektedir. Otel, kür için banyo ve havuzları vardır.

'Geri çağırma' Toyota'ya yaradı

  • Himmet

Toyota Türkiye Üst Yöneticisi Ali Haydar Bozkurt, Şubat ayında başlattıkları ''geri çağırma kampanyası''nın olumsuz etki yapmadığını belirterek, ''Yaşanmamış bir problemi öngörüp, önceden tüketicileri uyaran bir marka olarak çok takdir gördük, bir sürü e-posta aldık'' dedi.

Bozkurt, Toyota'nın Adana'daki yetkili servis ve bayisi Onatça Motorlu Araçlar AŞ'nin yeni plazasının açılışı nedeniyle geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, ilk kez ABD'de tespit edilen ''potansiyel gaz pedalı sorunu'' nedeniyle, Türkiye'de de şubat ayında ''servise geri çağırma kampanyası'' başlattıklarını, sanıldığı gibi bu uygulamanın olumsuz etkilemediğini, tam tersi güven yarattığını bildirdi.

Denizli Bayağaç İlçesi

İlçe, tarım ve hayvancılığa elverişli arazi yapısı ile eski çağlardan itibaren yerleşime açık bir yöre olmuştur. Osmanlı Padişahlarından lll. Ahmet kızı Mihrişah Sultana, Beyağaç ve havalisini çeyiz hediyesi olarak vermiş, buranın geliri ise Mihrişah Sultan tarafından Medine’ye vakfedilmiştir. Burası Osmanlılar döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Sazak köyüne bağlı mahalle iken, yakınına Sarıyer adı altında bir köy kurulmuş, daha sonra Sarıyer ile Eskere köyleri birleşerek Beyağaç adını almıştır. 6 Haziran 1972 tarihinde Belediye olarak teşkilatlanmış olan Beyağaç, 20.05.1990 tarihinde ve 3644 sayılı kanun gereğince ilçe olmuştur. 05.08.1991 tarihinde Kale ilçesinden ayrılıp fiilen ilçe olarak faaliyete geçmiştir.

Coğrafi Yapı ve Nüfus :
Beyağaç ilçesi, il merkezine 94 km. uzaklıkta olup, ilin güneyinde yer almaktadır. Doğusunda Acıpayam ve Çameli, batısında Kale, kuzeyinde Tavas ve güneyinde Muğla ile Köyceğiz ilçeleriyle çevrili olan Beyağaç ilçesi, Eskere ovası namıyla verimli bir ova üzerinde kurulmuş olup, ilçenin rakımı 650 m.dir. Bu ovanın içinden geçerek Muğla sınırlarına ulaşan Akçay, ilçedeki tek akarsudur.

Michelin devrim yarattı

  • Himmet

Ar-Ge'ye yılda 600 milyon euro harcayan Michelin, lastiği ikinci kez icat etti. Elektrikli motoru lastiğin içine entegre eden firma, bu teknolojiyle otomotiv dünyasında devrim yaratan bir buluşa imza attı.

Otomotiv firmaları alternatif yakıtlarla çalışan çevreci araçlar konusunda çalışmalarını sürdürürken, lastik firmaları da boş durmuyor. Yakıt tasarruf sağlayan ve elektrikli araçlara uygun lastikler konusunda çalışmalar yapan Fransız Michelin, otomotiv sektöründe devrim yaratacak bir buluşa imza attı. 'Active Wheel' isimli yeni ürünüyle elektrikli motoru lastiğin içine sokmayı başaran Michelin, bu yeni teknolojiyle birlikte otomotivde tüm dengeleri değiştirecek. Ar-Ge'ye yılda 600 milyon Euro'yu aşan yatırım yapan Michelin, Active Wheel teknolojisini, Brezilya'nın Rio de Janerio kentinde düzenlenen Michelin Challenge Bibendum organizasyonunda tanıttı.

Kirazlı Balaban Maden suyu

İl merkezine 35.km. uzaklıktaki Kirazlı nahiyesindedir. Kirazlı Maden suyu ve Kirazlı Balaban Maden suyu olarak adlandırılan iki kaynak bulunmaktadır. Kaynakların bulunduğu yerlerde hiçbir tesis kurulmamış olmasına rağmen, yol üzerinde bulunması nedeniyle her iki kaynaktan da yararlanılmaktadır. Özellikle böbrek taşlarını düşürmekte etkili olduğu bilinmektedir.

Afyonkarahisar Dandindere Tabiatı Koruma Alanı

Konumu: Ege Bölgesinde, Afyon ili- Emirdağ ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Saha; 260 Ha. büyüklüğündedir.

Ulaşım: Emirdağ ilçesine 30 km. mesafededir.

Özellikleri: Yurdumuzun genel olarak güney ve güney batısında yayılış gösteren Toros Sediri (Cetrus Libani), İç Batı Anadolu'dada stepe geçiş zonunun en kuzey sınırına sokulabilmiş ve bu yörede izole olmuştur.

Sedir meşceresinin sokulabildiği en kuzeyinde yer alan Dandin Deresi sedir ormanının korunarak bilim ve eğitim çalışmalarının hizmetine sunulması ve doğal özelliği bozulmadan korunmasının sağlanması ile bu alandan günümüz ve gelecek nesilleri faydalanmasının sağlanması amacıyla Tabiatı Koruma Alanı statüsüne alınmıştır.