Spor | Konular | Kitaplar

2010 yılı Haziran ayı konuları

Ev dekorasyonun kuralları

Sadelik, elverişlilik ve orantı iç dekorasyonun en önemli üç rehber ilkesidir.

Sadelik, azın çok olduğu anlamına gelir. Kargaşayı, kalabalığı minimum düzeyde tutun. Masa ya da sehpa üzerinde işlevi de olan birkaç obje güzel görünür ama çok fazla olduğunda rahatsız edicidir.

Elverişlilik, objeleri uygunluğuna, işlevselliğine, elverişliliğine göre değerlendirmektir. Eğer bir kanepenin döşemesini değiştirecekseniz, bunun için yeterince güçlü, yıpranmaya müsait olmayan bir kumaş seçmelisiniz, zarif perdelere uygun narin ve hassas kumaşlar değil. Elverişlilik aynı zamanda biçimsel ve tarihi içeriğe de uygulanabilinir. Viktorya dönemi stili bir salona modern krom bir sehpa ve ayna koymak uygun olacaktır, yakışacaktır mesela.

Uşak'ın tarihi ve turistik yerleri

Ege Bölgesi'nin iç bölümünde yer alan Uşak, dünyanın paha biçilemeyen en önemli arkeolojik değerlerinden ''Karun Hazineleri'' ve ev sahipliği yaptığı ören yerleri ile kültür turizmine meraklı ziyaretçiler için eşsiz güzellikler vadediyor. İzmir-Ankara kara yolunda bulunan Uşak, komşu illeri Denizli, Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa'ya ortalama 90 dakika uzaklıkta. Kara yoluyla İzmir'den 3, Ankara'dan 4 saatte ulaşılabilen kente, hava yoluyla da THY'nin İstanbul'dan pazartesi, çarşamba ve cuma günleri düzenlediği tarifeli seferlerle gelmek mümkün.

MÖ 4 bin yılından itibaren ilk yerleşimlere sahne olan Uşak'ta, MÖ 2 binli yıllarda Hititler'in ve sonraları Frigler'in egemenliğinde olduğu bilinmekle birlikte, kent ve yakın çevresinde esas olarak MÖ 7. yüzyıldan itibaren hüküm süren Ion Uygarlığı'nın izleri hakim. Bu uygarlık içinde dünyada ilk kez parayı basan ve kullanan, döneminin en zengin krallığı olan Lidya Krallığı'nın MÖ 546 yılına kadar süren hakimiyetinin izleri, kent ve çevresindeki tarihi kalıntı ve buluntularda gözlenebilmekte. Kentteki bu döneme ait en önemli eserleri Uşak Arkeoloji Müzesi'nde görmek mümkün. MÖ 7. yüzyıldan itibaren bölgede hakimiyet süren Lidya Krallığı'nın, zenginliğiyle dillere destan olmuş, ''Karun gibi zengin'' deyimiyle efsane haline gelen Hükümdar Kroisos'un (Karun) paha biçilemez hazinesine bugün bu müze ev sahipliği yapıyor. Güre köyü yakınlarında 1965 yılında yapılan kaçak kazı çalışmalarında gün ışığına çıkan, daha sonra yurt dışına çıkarılan ''Karun Hazineleri'', yıllarca verilen hukuk mücadelesinin ardından 1996 yılında ABD'deki Metropolitan Müzesi'nden iadesi sağlanmıştı. Müzeyi ziyaret edenler, Türkiye'ye iade edilen 450 parçalık ''Karun Hazineleri''nin en seçkin parçalarından 300'ünü bu müzede görebilirler.

Melekotu ve Yararları

Melekotu Boyu 3 m kadar, hoş kokulu, otsu bir bitkidir. Gövdesi silindiriktir. Boyuna çizgiler vardır. İçi boştur. Mavimtırak yeşil veya kırmızı renktedir. Çiçekleri beyazdır. Kökü ve rizomlarında uçucu bir yağ ve tanen ihtiva eder. Yaz ve sonbahar aylarında toplanıp kurutulur.

Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir.
Sinirleri kuvvetlendirir. Spazmları giderir.
Astım nöbetlerini giderir.

Alımlı bacaklara ve bakımlı ellere sahip olmak için

  • Gül

Dış görünümüne önem veren kadınların bir diğer önemli silahı da bakımlı eller… Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Tuğba Yüzüak Türe, “Alımlı bacaklara ve bakımlı ellere sahip olmak için yapılması gerekenler” hakkında bilgi verdi.

Bacakların cilt güzelliği, cilt bakımından ve genel vücut bakımdan ayrı düşünülmemelidir.

Sağlıklı ve estetik görünümü güzel bacaklar için önce estetiği bozacak varis, selülit ve leke gibi oluşumlardan kurtulmak gerekir. Varis, estetik kaygılardan dolayı genellikle kadınların korkulu rüyası olsa da aslında sık karşılaşılan bir sağlık problemidir.

Folik Asit Kalp Krizini Önlüyor mu?

İngiltere'de yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, günlük folik asit alımı kalp krizi ve felç vakalarının önlenmesinde etkili oluyor.

Kalp ve damar hastalıklarının en büyük sebebini kandaki homosistein adlı amino asitlerin seviyesindeki yükselmenin oluşturduğunu belirten İngiliz bilim adamları, her gün düzenli olarak folik asit alınmasının bu tür hastalıkların önlenmesinde kullanılacak en kolay ve ucuz yol olduğunu belirtti.

Folik asitin homosistein adlı maddenin düşmesine yol açarak, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde rol oynamanın dışında felç vakaları, bazı kanser türleri ve alzheimerin önlenmesinde de etkili olduğunu ifade eden bilim adamları, İngiltere'de her üç kişiden birinin günlük vitamin ve mineral tabletleri kullandığına dikkat çekti.

Çorum Çatak Tabiat Parkı

Yeri: Orta Karadeniz Bölgesinde Çorum ili Merkez (Laçin) ilçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Tabiat Parkına Çorum-Laçin karayolu ile ulaşılır. Çorum'a takriben 17-20 km. uzaklıktadır.

Özelliği: Doğal yapısı manzara zenginlikleri ve özelliklerine sahip bulunması nedeniyle sahanın 387.5 hektarlık bölümü 1984 yılında ayrılmıştır.

Sahada hakim ağaç türü karaçamdır. Az miktarda sarıçam görülmektedir. Tilki, tavşan, kurt, ötücü kuşlar ve keklik faunayı oluşturur.

Ramzey yönünü Avrupa'ya çevirdi

  • Himmet

Ramzey Motosiklet Genel Koordinatörü, Türkiye'de motosiklet pazarının yüzde 30 büyüyeceğini söyledi.

Türkiye’nin tek yerli motosiklet üreticisi Ramzey Motosiklet, Afrika moped pazarında elde ettiği liderliği yeni pazarlara taşımaya hazırlanıyor. Üretiminin yüzde 70’ini ihraç eden firma Afrika’da kuracağı iki motosiklet fabrikasıyla Avrupa ve Türki Cumhuriyetler pazarlarına girmeye hazırlanıyor.

1965 yılında küçük bir atölyede 15 kişilik bir ekiple üretime başlayan Ramzey, bugün dünya devlerine üretim yapan bir firma haline geldi. 2009 yılında yaptığı işbirliği anlaşmalarıyla Afrika moped pazarında etkin bir oyuncu olan firma, yeni pazarlara açılmaya hazırlanıyor. Ramzey Motosiklet Genel Koordinatör, Fevzi Lütfi Yalnız, “2010 Ramzey için atılım ve yeni pazarlar bulma yılı olacak. Yaptığımız iş birliği ve üretim anlaşmalarıyla kapasitemizi iki katına çıkararak 20 bin metre karelik alanda yılda 200 bin motosiklet üretme potansiyeline ulaştık. Geçen sene 210 olan personel sayımızı 350 kişiye çıkardık. Tüm üretim aşamaları dikkate alındığında sektörün en entegre tesisine sahibiz. Afrika’yı üs yaparak Avrupa ve Orta Asya pazarlarına açılmak için çalışmalar yürütüyoruz. Bu ülkelerde bayilikler ve distribütörlükler kurarak büyüyeceğiz” dedi.

Kolay iç dekorasyon önerileri

Evinize taze bir soluk katmak için büyük bütçeler ya da çok fazla zaman ayırmak zorunda değilsiniz.

Bir odanın dekorasyon planı, hala stil sahibi olmasına ve eşyaların işlevini kaybetmemesine rağmen eskimiş ve bayatlamış görünebilir. Evinize taze bir soluk katmak için büyük bütçeler ya da çok fazla zaman ayırmak zorunda değilsiniz. Fazla efor sarf etmeden bir odanın görünümü değiştirmenin kolay ve hızlı yollarını öğrenin.

Eşyaların yerini değiştirinBiraz alın teri ve belki de yardımcı bir diğer el ile odadaki eşyaların yerlerini yeniden düzenlemek yeni bir his ve görünüm yaratacaktır.

Selülitlerden Kısa Sürede Kurtulmak Kolay

Kadınların yüzde 90- 95’inde görülen selülit, en çok kalça, basenler ve vücutta ortaya çıkıyor. Genellikle kilolu kadınları etkisi altına alsa da, zayıf olanlar da sorun oluşturabiliyor. Hemen her kadının derdi olan selülitten yağ depolarını boşaltan ve toksinlerin vücuttan atılmaların sağlayan bir beslenme ve egzersiz programı ile büyük bir oranda kurtulmanız mümkün aslında.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysu Aydın, bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli şeyin; yeterli ve dengeli beslenerek vücudunuzdaki fazla yağ oranını ideal aralıklara ulaştırmak olduğuna dikkat çekerek şu önerilerde bulunuyor: ‘Kadınların vücutlarındaki yağın yüzde 20-33 arasında olması ideal oranlarda kabul ediliyor.

Aydın'da gezilecek yerler

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Aydın, tatil yörelerine gitmek isteyenlerin geçiş noktasında olmasıyla dikkati çekiyor. Tarih sayfalarına ''Dağlarından yağ, ovalarından bal akar'' sözüyle geçen Aydın, verimli topraklarının yanı sıra turistik açıdan da önemli bir yer.

Antik dönemin birçok bilgin, mimar, heykeltıraşının yetiştiği Aydın'a gelenler, kentteki turlarına tarihi Tralleis Antik Kentini gezerek başlayabilirler. Aydın'dan yola çıkıp deniz keyfini yaşamak isteyenler, meşhur çöpşiş tesislerine gidebilmek için otobanın dışına çıkarak 30 kilometre ilerideki Ortaklar beldesinde kısa bir mola vermeliler. Aydın'dan yola çıkarak Kuşadası'nı gezmek isteyenlere Çamlık mevkindeki Türkiye'nin tek ''Buharlı Lokomotif Müzesi''ni görmeleri önerilir. Müzenin ardından Kuşadası'na Atatürk Yolu'ndan gidecek tatilciler, 20 kilometre sonra Türkiye'de turizmin başladığı Kuşadası'na ulaşabilir.

Lazer epilasyona dikkat

  • hayat

Özellikle yaz aylarında kadınların yoğun ilgi gösterdiği lazer epilasyonu, dikkat edilmediği takdirde üzücü sonuçlar doğurabilir.

Adana’da hizmet veren dermatolog Dr. Münevver Aslan, lazer epilasyonun tüy ve kılları ortadan kaldıran yöntem olmadığını söyledi. Hassas ciltlerin uygulama sırasında yanabileceğini bildiren Dr. Aslan, bu yılbaşından itibaren yönetmelik değişikliğiyle güzellik merkezlerinin muayenehane veya polikliniğe dönüştürülmesine karar verildiğini, lazer epilasyon ve fotoepilasyon tedavilerinin sadece muayenehane, poliklinik ve hastane kapsamında yapılması zorunluluğu getirildiğini kaydetti.

Toplumda lazer epilasyonunun kılları tamamen yok ettiğine dair genel kanı bulunduğunu hatırlatan Dr. Aslan, şöyle dedi:

"Tüyler bitene kadar tedavi garantisi vermek bir aldatmaca"

Gümüşhane Artabel Gölleri Tabiat Parkı

Yeri: Doğu Karadeniz Bölgesi Gümüşhane İli Torul İlçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Sahaya en uygun ulaşım Gümüşhane'ye uzaklığı 50 km. olan Gülaçar köyü üzerinden sağlanmaktadır. Teklif edilen Tabiat Parkı sınırı Gülaçar köyüne 5 km. uzaklıktadır.

Özelliği: Yöre iki ayrı jeolojik zaman diliminde hüküm süren volkanik aktiviteye bağlı formasyonlarla kaplıdır. İlk aktivitede Üst kretase'de Artabel Deresi membaanın hemen kuzeyinde bulunan ve ilk şelalenin kuzeydoğusunda yer alan Karanlık Göl, yer almakta diğer göller ise Karagöl Dağı doğu yamacındaki 5 göl, Artabelinbaşı Tepesinin kuzeydoğu eteğindeki Karanlık göl, Sofranınbaşı Tepesinin Batısındaki Beşgöller adıyla anılan 4 göl, Gavurdağı doğu zirvesi yamacında Karagöller adıyla anılan 3 göl vardır.

İpek Boyama Nasıl Yapılır?

İpekli kumaşlarda boyama işlemi mutlaka kasnak kullanılarak yapılır. Kasnağa düzgün bir şekilde (en ve boy ipliklerine dikkat edilerek) gerilen kumaşın altına, yağlı kağıda koyu renk kalemle çizilmiş desen yerleştirilip iğnelenir. İpek boyası akıcı ve ışığı geçirme özelliğine sahip olduğu için boyanacak satıhların birbirinden ayrılması ve renklerin birbirlerine girmesini önlemek için kontur çekilmesi gerekir. Desen, değişik ipek kontur çeşitlerinden bir tanesi ile plastik bir tüp yardımıyla kumaşa geçirilir.

Meyankökü

Meyankökü Boyu 50 cm ile 2 m arasında Çok yıllık otsu bir bitkidir.

Çiçekleri mavi mor renklidir. Meyankökü adı verilen kökleri tatlıdır. İçeriğinde glikoz, sakkaroz, nişasta, tanen, asparagin, yağ, zamk, reçine ve glisirizin vardır. Meyan balı da kökünden elde edilir. Üç yıllık kökler kullanılır.

Nelere faydalıdır
Grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir. İdrar söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür.

Bu değişim Doblo'ya çok yakışmış

  • Himmet

Genelde piyasaya yeni çıkmış bir araçla yolda dolaşıyorsanız, meraklı bakışların yanı sıra meraklı sorulara hazırlıklı olmak gerektiği malumdur. Geçenlerde benzinciye girdiğimde de benzer sorularla karşılaşacağımı biliyordum, ama "dumur" olacağımı bilmiyordum...

Pompacı arkadaş, mazotu doldurmak amacıyla hazırlıklarını yaptıktan sonra dönüp "Abi, bu yeni Doblo değil mi? Peki Nihat'ın dediği kadar var mı?" deyince şöyle bir dondum. "Hangi Nihat?" bunalımını kısa sürede aştıktan ve Doblo'nun tanıtımını yapan "Nihat Sırdar ve Sivrisinek" ekürisini hatırladıktan sonra ikinci ve büyük şok geldi tabii: İyi de Nihat ne dedi ki?

Tabii sevgili arkadaşımızın programını doğru dürüst dinlemediğimden bu benim ayıbımdı. Kızarık bir "Eh öyle" demekle yetindim ama bir yandan da şükrettim tabii. Puffff, ya Geniş Aile'nin Cevahir'inin reklamda ön plana çıkarttığı özelliklerden sözlü olsaydım?