Spor | Konular | Kitaplar

2010 yılı Ekim ayı konuları

Zayıflama isteği canından etti

  • Gül

Kişinin kendini şişman olarak algılamasını sağlayan ve bu yüzden aşırı kilo vermesine yol açan anoreksiya bir can daha aldı.

İngiltere'de 15 yaşındaki kızın geçtiğimiz yıl başlattığı diyet ölümüne neden oldu. Anoreksiyaya yakalanan kızın bütün organları iflas etti.

Londra’da yaşayan Anna Wood aldığı birkaç kilodan kurtulmak için geçtiğmiz yıl ocakta sıkı bir diyete başladı. Şubatta ilk uyarı öğretmeninden geldi. Ama aile üzerinde durmadı. Anne Christine Gibson “Abarttıklarını düşündüm. Herşeyi yiyor gibiydi. Ama yiyecekleri elbisesinin kollarına doldurup atıyormuş” dedi.

Tedaviye yanıt vermedi

Cildiniz hep genç kalsın

  • hayat

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, cildin genç kalması için güneş ışınlarından sadece yazın değil, kışın da korunmak gerektiğini belirterek, “Bol su içme, bol sebze ve meyve tüketme cildin nemlenmesine neden oluyor ve cildi genç tutuyor” dedi.

Prof. Dr. Öztürkcan, yaptığı açıklamada, insan derisinin genetik yaşlanma ve çevresel faktörlerden dolayı yaşlandığını, genetik yaşlanma kişiden kişiye değişse de cilt yapısına bağlı olarak devam eden bir fizyolojik süreç olduğunu, çevresel faktörlere önlem alınması halinde yaşlanmanın geciktirilebileceğini kaydetti.

Yaşlanmanın en büyük nedeni güneş ışınları

SGK'nın e-Rapor uygulaması ertelendi!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaç raporlarının elektronik ortamda gönderilmesi uygulamasını 30 Ekime kadar erteledi.

Alınan bilgiye göre, ekim ayı itibariyle ilaç raporlarının MEDULA sistemini kullanan ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucuları tarafından kuruma elektronik ortamda gönderilmesinin zorunlu hale getirilmesinde ertelemeye gidildi.
Teknik nedenlerden dolayı ilaç raporlarının MEDULA sistemi üzerinden gönderilmesi zorunluluğunun 30 Ekim 2010'dan itibaren başlatılması kararlaştırıldı.
Alt yapısı uygun olan sağlık hizmeti sunucuları ise bu süre içerisinde söz konusu raporları MEDULA sistemi üzerinden gönderebilecek.
Eczaneler tarafından manuel olarak düzenlenen veya sağlık hizmeti sunucularınca MEDULA sistemi üzerinden gönderilen ilaç raporları da 30 Ekime kadar geçerli kabul edilecek.
Kaynak: AA

Aşırı uyku formdan düşürüyor

Verdiğiniz kiloları, kışın korumak için yeterli uyumaya özen gösterin. İşte formunuzu korumanıza yardımcı olacak öneriler:

Yaza girerken verdiğiniz kiloları sonbaharın gelmesi ile alıyorsanız bu durum hareketlerinizle birlikte metabolizmanızın da yavaşladığına ve formunuzu koruyamadığınıza işaret. Gereğinden fazla uyumak, stres, kışın bol ve koyu renk giysiler giyecek olmanın verdiği rahatlık gibi etkenler yaza girerken verdiğiniz kiloları geri kazanmanıza ve başlangıç noktasına geri dönmenize neden olur. Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, sonbahar aylarında formda tutabilecek 15 sağlıklı yaşam kuralını şöyle sıralıyor.

1. Yeterli düzeyde uyku en önemli unsurdur. Yetişkinler 8 saatten fazla uyumamaya özen göstermeli.
2. Sigarayı yaşamınızdan çıkarın, sigara içilen yerlerde bulunmamaya özen gösterin.

Keçiboynuzu şifa dağıtıyor

Akciğer kanseri riskini azaltan keçiboynuzu tam bir şifa deposu.

Keçiboynuzu, akciğer kanseri riskini azaltması başta olmak üzere sayısız hastalığa şifa kaynağı. Uzmanlar keçiboynuzunun enerji değeri yüksek bir gıda olduğunu belirtirken potasyum ve kalsiyum içermesi nedeniyle çocukların zeka ve kemik gelişimine katkıda bulunduğunu da vurguluyor. Keçiboynuzunun diğer faydaları şöyle:

- Afrodizyak özelliği bulunuyor.
- Sperm sayısını artıyor.
- Kolesterolü düşürüyor. Bu nedenle kalp hastaları da rahatlıkla tüketebilir.
- Hafızayı ve dikkati artırıyor, sinir sistemine iyi geliyor.
- Akciğer kanser riskini azaltıyor.
- Nefes darlığı, astım, bronşit gibi rahatsızlıklara iyi geliyor.

Hamilelikte uykuya dikkat

  • hayat

Gebeliğin ilk haftalarında anne olma düşüncesi ve heyecanı kadınların çoğunda uykusuzluğa yol açar. Aradan bir miktar zaman geçtikten sonra ise uyku hamile kadın için vazgeçilmez bir istek haline dönüşür.

Sabah akşam sürekli uyuma isteği vardır. Hele gebelik bulantı ve kusmaları varsa, uyku esnasında bu şikayetler çok belirgin olmadığından kişi sürekli uyumak ister. Çoğu kadının eşi ve ailesi onun nasıl bu kadar çok uyuyabildiğini anlayamaz. İlk 6 ay bu şekilde gelip geçer.

Hamileyken uykuya dalmak neden güçtür?

Çinli firma Sakarya'da otomobil üretecek

  • Himmet

Çinli otomotiv firması Cherry'nin Türkiye'deki üretimi Karasu'da kurulacak fabrikada yapılacak. Yatırımla 3 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Murat Mermer, Cherry'nin Türkiye'de üretimini Sakarya Karasu'da kuracakları fabrikayla yapacaklarını belirterek, yıl başından önce projeye başlayacaklarını bildirdi.

Mermer, Karasu'da kurulacak fabrikayla ilgili alanda 200 dönümlük bir mera alanı görüldüğünü, aslında söz konusu alanın mera özelliğini kaybettiğini ancak mevzuat sorunlarına yol açtığını, şu anda mevzuatla ilgili sorunu aşmaya çalıştıklarını anlattı.

Şu ana kadar 2 aylık bir gecikmeleri olduğunu ancak, çalışmalarını hızlandırdıklarını anlatan Mermer, projeye yıl başından önce başlamayı öngördüklerini söyledi.

Yazı yazmak beyni geliştiriyor

  • hayat

Hayatın her alanında klavyeler yaygınlaştıkça, kalemin sessizce günlük hayattan çıkması dikkat çekti. Ancak son yıllarda art arda yapılan araştırmalar, kalemle yazmanın beyinsel gelişim ve yaratıcılık açısından oldukça önemli olduğunu ortaya çıkardı.

Klavye bağımlılığının doğurduğu tehlike özellikle çocuklar için daha büyük. Klavyeler sosyal hayat içinde daha çok yer aldıkça yeni kuşaklar daha fazla SMS ve email yazıp, daha az kalem kullanıyor. Okullarda bile artık daha çok bilgisayar klavyesi kullanılıyor. Ancak bilim insanları bunu çocukların beyin gelişimi açısından oldukça sakıncalı bir gelişme olarak görüyor.

Cemal Demir Bildiriyor- Hayatın her alanında klavyeler yaygınlaştıkça, kalemin sessizce günlük hayattan çıkması dikkat çekti. Ancak son yıllarda art arda yapılan araştırmalar, kalemle yazmanın beyinsel gelişim ve yaratıcılık açısından oldukça önemli olduğunu ortaya çıkardı.

Tüp bebekte östrojene dikkat

  • hayat

Uzmanlar uyardı: Tüp bebek tedavisinde ortaya çıkan yüksek doz östojen kanser yapmıyor ancak var olan tümörü büyütebilir.

Türk bilim insanları, “Yüksek Östrojen Meme Kanseri Yapar Mı?” başlıklı araştırma sonucunda, ailesinde meme kanseri riski olan hastalarda tüp bebek tedavisi için kullanılan ilaçlar sonucunda artan östrojenin yeni bir kansere yol açmadığını, ancak var olan tümörü açığa çıkarabildiğini tespit etti.

Bu alanda dünyada ilk kez yapılan karşılaştırmalı araştırmaya imza atan bilim insanları, ailesinde kanser riski olan hastaların, tüp bebek tedavi sonrasında daha yakından takip edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Bitkisel ürünlere yeni düzenleme

Koruyucu ve tedavi edici etkisi olan, geleneksel tıbbi bitkilerden hazırlanan ürünlere artık Sağlık Bakanlığı ruhsat verecek.

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

AB mevzuatına uygun olarak hazırlanan yönetmelik, insan sağlığını koruyucu ve tedavi edici etkileri olan ve geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin endüstriyel olarak üretilmesi veya ithal edilmesi ile ilgili başvuruların değerlendirilmesini, gerekli ruhsatların verilmesi ile bunlar için ruhsat başvurusunda bulunan ve/veya ruhsat verilmiş olan gerçek ve tüzel kişileri kapsıyor.

Otomotiv pazarı 9 ayda yüzde 11 büyüdü

  • Himmet

Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı Ocak-Eylül'de yüzde 11 artışla 465,178'e yükseldi.

Ekonomik aktivitenin hızlanması, kredi piyasalarındaki normalleşme, güven ortamındaki iyileşme, düşük faiz ortamı, düşük euro kuru ve oto şirketlerinin yoğun kampanyalarının etkisiyle otomotiv pazarı, Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 büyüdü.

Aylık bazda ise 63,814 adet satış ile geçen yılın Eylül ayında ÖTV indirimiyle 81,397 adet olan satışların gerisinde kaldı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Ocak-Eylül döneminde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının yüzde 11 artışla 465,178 adet olarak gerçekleştiğini açıkladı.

"Büyüme istihdama yansımaya başladı"

  • hayat

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, Türkiye'nin büyümeyi sürdürdükçe ülkeye olan ilginin artacağını belirterek, "Son dönemdeki büyüme ilk defa istihdama pozitif yazmaya başladı. Bu çok sevindirici" dedi.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, 1. Türk-Alman işbirliği yatırım konferansının yapıldığı Berlin'de CNBC-e'nin sorularını yanıtladı.

Şahenk şunları söyledi: "Alman işadamları müthiş bir değişim olduğunun farkında. Fırsatları da kolluyorlar. Türkiye'ye büyük bir ilgi var. Türkiye'nin yapması gereken reformlar var. Meclis'ten Türk Ticaret Kanunu'nun çıkması çok önemli. Bankacılıktan, sanayinin diğer kollarına kadar sadece büyük değil orta çaplı şirketlerin de Türkiye'ye çok büyük ilgisi var. Bunu Türkiye'nin iyi değerlendirmesi lazım. Muhteşem potansiyeller var, bizden proje soruyorlar, ne yapabiliriz diye soruyorlar. Bizim Krone ortaklığımız var. Bizzat kendisi geldi, Türkiye'yle ilgili çok güzel şeyler söylediler. Türkiye'nin dışına çıkınca Türkiye'yle ilgili çok daha güzel şeyler duyuyorsunuz.

Strese doğa sporları ile çözüm

Endişe, kaygı, stres ve depresyondan kurtulmak isteyenlere, doğa sporlarına yönelmeleri öneriliyor.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Şefik Tiryaki, fiziksel aktivitelerin kan dolaşımını hızlandırdığını, temiz havada ve özellikle de oksijenin daha bol olduğu doğa ortamında bunu gerçekleştirmenin zindelik sağladığını söyledi.

Doğa sporları yapıldığında endişe, kaygı ve depresyonun azaldığını belirten Tiryaki, psikolojik rahatsızlıkların ciddi sorunlara neden olduğunu ve yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi. Herkesin fırsat buldukça günün stresinden uzak kalmanın çarelerini araması gerektiğini dile getiren Tiryaki, şöyle konuştu:

Estetik kaygısı engellemesin

  • hayat

Uzmanlar uyarıyor: Annelerin estetik kaygılar yüzünden bebeklerine kısa süre anne sütü vermeleri doğru değil.

Samsun Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, en az 6 ay süre anne sütüyle beslenen çocukların, beslenmeyen çocuklara oranla daha zeki olduklarını belirtti.

Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, kentte 1- 7 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle bir dizi etkinlik ve eğitim çalışması düzenlendiğine dikkat çekerek, etkinliklerde kadınlara anne sütünün öneminin anlatıldığını söyledi. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla çocuğun anne sütüyle beslenemediği için ishal, solunum yolu ve diğer enfeksiyonlardan dolayı yaşamını yitirdiğini vurgulayan Kasapoğlu, “Anne sütü bebeklerin normal büyümesini ve gelişimini sağlayacak en ideal yapıdadır. Anne sütü her doğan bebeğin olmazsa olmaz gıdasıdır. Özellikle her anne adayının mutlaka bebeğini emzirmesi gerekir. Anne sütü temizdir, uygun sıcaklıktadır ve ekonomiktir” dedi.

Domateste ilaç kalıntısı

Domates güvesi zararlısı ile mücadelede önlem alınmadığında, ilaç kalıntısının insan sağlığını tehdit edeceğini bildirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, domates güvesi zararlısı (Tuta Absoluta) ile mücadelede yeterli önlem alınmadığı takdirde, domateste ilaç kalıntısının insan ve çevre sağlığını tehdit edeceğini bildirdi.

ZMO Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, yaptığı açıklamada, ürün ve kalite kaybına yol açan ve çiftçiye büyük zarar veren domates güvesi zararlısına karşı etkin önlem alınmadığını ve çiftçilere de bu zararlı ile mücadelede girdi maliyetleri konusunda gerekli desteğin verilmediğini öne sürdü.