Spor | Konular | Kitaplar

2009 aktif konular listesi

Sporda Ani Ölüm

Yıllar içinde sporda ani ölüm vakaları; Türk kamuoyu gündemine yazılı ve görsel basında çıkan haberlerle geldi. Özellikle yıldız sporcularda görülen ani ölüm olguları daha çok ses getirdi. Yukarıda resimde verilen yıldız sporcuların hepsi ani ölüm sonucu yaşamlarını kaybettiler. Paintball oyununda 20 yaşındaki Sercan Cömert isimli gencin ölmesi ile sporda ani ölüm konusu yeniden gündeme geldi. Ancak bu da belirli bir dönem için; ilgili ve ilgisiz kişilerin birkaç gün süren yoğun tartışmaları sonucunda gündemden düşmeye mahkûmdu ve sonuçta da öyle oldu.

Sporda ani ölüm vakalarının önlenmesi açısından; Türk kamuoyunun, sporcunun, antrenörün ve yöneticilerin bilgilendirilmesi önem taşımaktadır. Konunun önemini bir kez daha vurgulamak ve bu bilgilendirmeye katkı sağlamak amacıyla aşağıdaki bilgiler sunulmuştur.

Ömer-Gecek termal turizm merkezi

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi'nin geliştirilmesine yönelik olarak bir toplantı gerçekleştirdi. Valilik toplantı salonunda Vali Haluk İmga'nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün uygun görüşü de alındı.

Ehliyet Bilgileri

  • Himmet

Ehliyet Bilgileri

Kitap Ehliyetle ilgili

>Ehliyet, tarihçesi
>Ehliyet İçin Aranan Şartlar
*Yaş Şartı
*Sağlık Şartı
*Eğitim ve Sınav Şartı
*Hükümlü Olmama Şartı
> Ehliyet Sınıfları
* 1 A1 Sınıfı Sürücü Belgesi
* 2 A2 Sınıfı Sürücü Belgesi
* 3 B Sınıfı Sürücü Belgesi
* 4 H Sınıfı Sürücü Belgesi
* 5 C Sınıfı Sürücü Belgesi
* 6 D Sınıfı Sürücü Belgesi
* 7 E Sınıfı Sürücü Belgesi
* 8 G Sınıfı Sürücü Belgesi

Ehliyetin Tarihçesi

  • Bahcivan



Arapça "ehliyyet" kelimesinden dilimize geçmiştir. Bir işin gerçekleştirilebilmesi için gerekli özelliklerin, işi yapacak kişide bulunup/bulunmama durumudur.[1]

Ehliyet Alacaklar Kişilerde Aranan Şartlar

  • Bahcivan

Motorlu taşıtların ehliyet (sürücü belgesi) sahibi olmayan kişiler tarafından karayolunda sürülmesi kanunen yasaktır. Taşıtlar ancak, bu konuda sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişilerce sürülebilir.

Sürücü belgesi alacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:[4]

Yaş Şartı

  • Bahcivan

1) A-1, A-2, F ve H sınıfı ehliyet alacakların 17,

2) B ve G sınıfı ehliyet alacak olanların 18,

3) C, D ve E sınıfı ehliyet alacak olanların 22 (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren meslek yüksek okullarını bitirenlerde bu şart aranmaz), F, G ve H sınıfı sürücü belgesi alacakların ilkokulu, A-1, A-2, B, C, D ve E sınıfı sürücülerin en az ortaokulu veya 8 yıllık temel eğitimi tamamlamış olmaları gerekir.

Sağlık Şartı

  • Bahcivan

Sürücü belgesi alacakların, resmi ve özel sağlık kuruluşlarında İç Hastalıkları, Ortopedi, Göz, Kulak-Burun-Boğaz ve Psikiyatri uzmanları bulunan Sağlık Kurulunca, yönetmelikte belirtilen esaslara göre Sürücü Olur raporu almaları gerekir. Ortopedist bulunmadığı takdirde Genel Cerrahtan, Psikiyatri uzmanı bulunmadığı durumlarda Nörölog veya Psikologtan görüş alınarak Sağlık Kurulu kararını verir.

Hükümlü Olmama Şartı

  • Bahcivan

Türk Ceza Kanununun 403 ve 404 üncü maddeleri ile 572/2-3 maddelerinden ikiden fazla ve 1918 Sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunu nun 28 ve 29 uncu maddeleri, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanunun 12 inci Maddesinin 3 üncü ve takip eden fıkralarındaki suçlardan hüküm giymemiş olmaları,

Ehliyet Sınıfları

  • Bahcivan

Ehliyet'ler kullanılacak araç tipine göre farklılıklar göstermektedirler. En yaygın olarak kullanılan sürücü belgesi sınıfı, otomobil ehliyeti olan B'dir. Sürücü belgesi sınıfıları: [3]

B Sınıfı Sürücü Belgesi

  • Bahcivan

Kullanılacak Araç: Traktör, Otomobil, Minibüs ve Kamyonet

Diğer Araçları Kullanma Yetkisi: otomobil,minibüs ve kamyonet Araçları Kullanabilir

H Sınıfı Sürücü Belgesi

  • Bahcivan

Kullanılacak Araç: Hasta ve Sakatların Kullanabilecekleri Şekilde Özel Tertibatlı Olarak İmal, Tadil, Techiz Edilmiş Otomobil veya Motorsiklet

Diğer Araçları Kullanma Yetkisi: (yok)